Skujins de beste in Tre Valli Varesine, Kelderman zesde

Toms Skujins heeft de 98ste editie van Tre Valli Varesine gewonnen. De 27-jarige Let van Trek-Segafredo was na een wedstrijd over 212 kilometer de snelste van een kopgroep van zeven. Wilco Kelderman kwam als zesde over de streep in Varese.

Alejandro Valverde kwam voor het eerst aan de start na zijn zege op het WK wielrennen. Na de start was gegeven was het even wachten tot de juiste groep de ruimte de ruimte kreeg van het peloton. Pas na dertig kilometer waren Matteo Bono, Michael Storer, Alessandro Tonelli, Edoardo Zardini en Paolo Totò de gelukkigen. Ze kregen een maximale voorsprong van zes minuten, maar nadat Movistar in dienst van Valverde zich aan kop had gezet van het peloton liep de voorsprong snel terug.

Met nog vijftig kilometer te rijden was het Luis León Sánchez samen met Giovanni Visconti en Rafał Majka die de oversteek maakte na de kopgroep. Het peloton raakte niet in paniek en hielden de voorsprong altijd binnen de perken. Met nog dertig kilometer te gaan werden ze dan ook gepakt door de voorwacht van het peloton. In het peloton werd er ondertussen volop aangevallen. Kelderman was heel actief, maar uiteindelijk wisten Skujins, Robert Power en Mathias Frank het eerste gaatje te slaan.

Bij het ingaan van de slotronde, van twintig kilometer, kwam Kelderman samen met Antwan Tolhoek aansluiten bij het koptrio. Ook de Italianen Giovanni Visconti, Ivan Santaromita, Emanuel Buchmann en Peter Kennaugh wisten de sprong naar voren te maken.

Op de slotklim leek Power over de beste benen te beschikken, maar de Australiër werd al snel bijgehaald door de Brit Kennaugh. In de kopgroep moesten de Nederlanders Kelderman en Tolhoek passen. Ook Kennaugh zou niet voorop blijven want vanuit het peloton ging Rigoberto Uran erop en erover.

De Colombiaan leek een mooi gaatje te slaan en alleen Thibaut Pinot reed het gat dicht. De Fransman van Groupama - FDJ nam in zijn wiel wel Frank, Kennaugh, Woods, Skujins én Kelderman mee. Ook een duo-aanval van Woods en Uran werd onschadelijk gemaakt door Pinot, waarna een sprint van zeven de beslissing moest brengen. Daarin was Skujins duidelijk de snelste voor Pinot, die vorig jaar ook al genoegen moest nemen met een tweede plaats. Kennaugh maakte het podium compleet in de Italiaanse klassieker.