Dubbele winst strandhandbalsters op Jeugdspelen, roeisters naar finale

De tweede dag van de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires verliep prima voor Nederland. Er was brons voor judoka Mark van Dijk en skeeleraar Merijn Scheperkamp, dus we staan op de (officieel niet bestaande) medaillespiegel! Natuurlijk kwamen er nog veel meer Nederlanders in actie, dus bij dezen een overzicht van de overige Nederlanders en andere opmerkelijke zaken onder de Argentijnse zon.

Badminton
Voor badmintonster Madouc Linders is de hoop op een individuele medaille voorbij. Ze verloor met 19-21, 15-21 van de Taiwanese Huang Yinhsuan, de tweede nederlaag in twee wedstrijden, waardoor Linders met nog één wedstrijd te gaan is uitgeschakeld. Dennis Koppen had zijn eerste wedstrijd gewonnen, maar in de tweede wedstrijd kwam hij net tekort tegen de Vietnamees Nguyen Hai Dang: 21-23, 17-21.

In de gemengde teamwedstrijd won Linders met haar team Delta ook de tweede groepswedstrijd. Samen met de Kazach Dmitriy Panarin won ze met 11-6 van een Bulgaars/Italiaans duo, waarna de Nederlandse met de Sloveense Petra Polanc gelijkspeelde (11-11) tegen een Bulgaars/Zweeds koppel.

Koppen won met team Sigma opnieuw, hoewel hij met de Indonesiër Ikhsan Rumbay aanvankelijk nog een nederlaag leed. De Nederlander kwam echter nog twee keer in actie in de twee laatste wedstrijden, waarin hij eerst met de Moldaviër Cristian Savin en vervolgens met de Duitse Ann-Kathrin Spöri de winst naar team Sigma trok.

Schieten
Geen Nederlandse deelname bij het schieten, maar we wilden deze 'choke' van de bovenste plank nog wel even vermelden. De Indiase Mehuli Ghosh, olympische hoop voor Tokyo 2020, was op het onderdeel 10 meter luchtgeweer op weg naar goud. Een score van 9.9 met het laatste schot was voldoende en dat mocht geen probleem zijn: in haar vorige 23 schoten in de finale schoot Ghosh één 10.0 en zes keer 10.2, de rest zat daar boven. Toch ging het wél mis: 9.1 punten, waardoor Stephanie Grundsoee uit Denemarken er met het goud vandoor kon gaan.

Mehuli Ghosh gaf het goud op uiterst zure wijze uit handen (Kate Green for OIS/IOC)
Mehuli Ghosh gaf het goud op uiterst zure wijze uit handen (Kate Green for OIS/IOC)

Strandhandbal
De Nederlandse strandhandbalsters begonnen goed. Paraguay bood in de eerste periode nog tegenstand, maar met 18-14 pakte Nederland daarin wel de winst. In de tweede periode was het gedaan met de Paraguayaanse tegenstand: 14-2 en dus een 2-0 zege voor Nederland. Met zes treffers was Nyah Metz het meest trefzeker, Anna Buter legde er vier in.

De goede vorm werd in de tweede wedstrijd van de dag voortgezet, want Hong Kong was volkomen kansloos. Nederland won met 24-8 en 27-3, waarbij Marit van Ede schitterde: zeven doelpogingen, zeven goals. Lynn Klesser en Metz waren beiden goed voor zes treffers.

Zeilen
Het zeilen werd weer flink geteisterd door het weer. De windsurfers konden voor één race het water op, waar er drie gepland stonden. Luc Schmitz werd twaalfde en zakte daardoor naar de vijftiende stek.

Beachvolleybal
Beachvolleyballers Matthew Immers en Yorick de Groot begonnen de groepsfase prima: de Bolivianen Luis Gus Calvo en Carlos Chacón werden met 21-17, 21-12 verslagen. Voor Emi van Driel en Raisa Schoon begon het niet best. Nicole Nogales en Maria Canedo, ook uit Bolivia, hadden geen groot obstakel moeten vormen, maar door een blessure aan Nederlandse kant werd het dat wel. De eerste set ging verloren, daarna moesten Van Driel en Schoon noodgedwongen opgeven. Het duo heeft al laten weten wel hoop te hebben om woensdag de tweede wedstrijd te kunnen spelen.

Het ging er zo nu en dan stevig aan toe bij het strandbal (Kate Green for OIS/IOC)
Het ging er zo nu en dan stevig aan toe bij het strandbal (Kate Green for OIS/IOC)

Paardensport
Zoals veel sporten op de Jeugdspelen kent ook de paardensport een gemengde landenwedstrijd, in dit geval met continentale teams. Rowen van de Mheen maakt bij het springen onderdeel uit van het Europese team, wat na één dag aan de leiding gaat. Van de Mheen sprong met zijn paard Walterstown foutloos, net als drie teamgenoten.

Breakdancen
B-girl Vicky Bergmans, in Buenos Aires dansend onder de naam Vicky, verloor in de kwartfinales van het 'breaking', ook wel bekend als breakdancing. De Japanse Ram kreeg in alle vier ronden de stem van alle vijf juryleden en zou uiteindelijk ook met overmacht de finale winnen van de Canadese Emma. Bij de B-boys ging de titel met afstand naar de Rus Bumblebee, die Martin uit Frankrijk het nakijken gaf met een paar spectaculaire moves.

Tennis
Jesper de Jong speelt het herendubbelspel samen met de Zwitser Damien Wenger en de twee begonnen prima met winst op de Spanjaarden Nicolas Alvarez Varona en Carlos Lopez Montagud. Na verlies in de tiebreak van set één waren De Jong en Wenger in set twee een stuk sterker, waarna ze een spannende supertiebreak wonnen: 6-7 (7), 6-2 [10-8].

Roeien
Roeisters Iris Klok en Jessy Vermeer plaatsten zich in de twee-zonder voor de halve finales. Het systeem zat overigens wat anders in elkaar dan gebruikelijk in het roeien: na de plaatsingswedstrijden stonden er twee ronden op het programma waarin iedereen in actie kwam. De posities in de heats in ronden twee en drie leverden een bepaald puntenaantal op en op basis daarvan plaatsten acht boten zich voor de halve finales.

Klok en Vermeer werden twee keer tweede en kwamen zo uit op de vijfde plek. In de twee halve finales gaan telkens de beste twee door naar de eindstrijd en dat moet lukken voor het Nederlandse duo: ze verloren van respectievelijk Tsjechië en Roemenië, die dinsdag beiden in de andere halve finale roeien.

Sergei Chernyshev, uitkomend onder de naam Bumblebee, danst zich een weg naar het goud (Ian Walton for OIS/IOC)
Sergei Chernyshev, uitkomend onder de naam Bumblebee, danst zich een weg naar het goud (Ian Walton for OIS/IOC)

Zwemmen
Caspar Corbeau zwom de finale van de 100 meter schoolslag en begon sterk: halverwege lag hij vierde. Corbeau viel echter wat terug en eindigde na 1:01,81 minuten als zesde. Een bijzondere prestatie was er voor Denis Petrashov, die in 2016 in Rio al zijn olympisch debuut maakte: met een sterk eindschot pakte hij het zilver namens Kirgizië, niet bepaald een land met grote sportieve successen.

Noemenswaardige prestaties waren er verder nog voor twee absolute wereldtoppers bij de senioren. De Rus Kliment Kolesnikov won de 100 meter rugslag, de Hongaar Kristof Milak was na de 400 vrij ook de beste op de 200 meter vrije slag, terwijl zijn favoriete onderdelen - met name de vlinderslag - nog moeten komen.