'The Walking Dead is een enorm gecompliceerde show'

Zombies komen en gaan, in Hollywood. Tegelijk met de start van The Walking Dead, in 2010, leek er een explosie van zombiefilms en -series te ontstaan, maar het meest succesvol is nog altijd de op de comics van Robert Kirkman gebaseerde serie, die deze week aan het negende seizoen begon.

De serie is immens populair bij een grote fanbase, en dus reist de cast elk jaar af naar San Diego om op Comic-Con International met de fans te praten. Voordat ze dat doen mag de internationale pers ook even bijkletsen, dus FOK! schoof ook even aan.

Het belangrijkste nieuws van deze zomer over het negende seizoen, en als je echt absoluut spoilervrij bent gebleven tot nu toe moet je echt stoppen met lezen, was het vertrek van Andrew Lincoln, die gedurende de hele serie als Rick Grimes het gezicht van The Walking Dead is geweest, maar in dit seizoen toch echt afzwaait en wat anders gaat doen. Net als Lauren Cohan overigens, die sinds seizoen 2 de rol van Maggie Greene vertolkt. Als er één ding is dat Lincoln gaat missen na zijn vertrek, is het wel het contact met de fans. Dat zette hij tijdens de persconferentie kracht bij door te verklaren er met de pers niet dieper op in te willen gaan; hij wil het praten over zijn vertrek, met alle emoties die daarbij horen, duidelijk bewaren voor het panel in het beruchte Hall H, later diezelfde dag.

Maar waar kunnen we nog meer naar uitkijken? Het seizoen springt achttien maanden vooruit in de tijd, wat een aanzienlijke sprong is gezien de wetenschap dat de eerste acht seizoenen slechts ongeveer twee jaar aan in-universe verhaal beschrijven. "Het is een nieuw hoofdstuk voor ons," vertelt producer Gale Anne Hurd. "Het seizoen speelt een beetje met tijd, wat ons de gelegenheid geeft om te laten zien waar onze personages staan, na het einde van de oorlog. We krijgen de wereld te zien op een manier die we in de show nog niet gezien hebben: de natuur is de boel aan het overnemen, zaken die door de mens gebouwd zijn breken langzaam af. Dat biedt uitdagingen voor onze groep, en dat geeft ons de mogelijkheid te laten zien hoe ze daarmee omgaan en wat dat voor invloed heeft op hun onderlinge relaties. We spelen met thema's als beschaving; hoe je dat opbouwt, hoe je leert van het verleden, hoe je omgaat met verschillen in filosofie." Mede dankzij de grote fan-ontvangst op evenementen als Comic-Con is de cast en crew zich er goed van bewust hoezeer de fans genieten van de onderlinge interactie, en deze nieuwe situatie in dit seizoen biedt daar weer voldoende ruimte voor.

"Comic-Con is 'our people'," verklaart Jeffrey Dean Morgan. De acteur draait als Negan pas mee sinds het zesde seizoen, maar is toch helemaal onderdeel van de club. "Deze mensen houden echt van The Walking Dead, en alleen hier krijgen we zo'n reactie van mensen die net zoveel van deze show houden als wijzelf."

"We hebben allemaal iets waar we van houden, waar we een fan van zijn," vult producer en make-up artist Greg Nicotero aan. "Ik heb vaak mensen ontmoet die ik bewonder en daar wil ik dan gewoon vaak even bedankt tegen zeggen. Als mensen naar je toekomen voor een foto - dat is gewoon een manier van dank je wel zeggen. Dit team van acteurs, producers en schrijvers, daar heb ik echt bewondering voor. Want dit kost zo veel moeite - dit is geen moeilijke show om te maken. Het wordt nooit makkelijk. Er zal nooit een moment zijn waarop we zeggen 'okee, dit wordt een makkelijke aflevering, we doen gewoon twee mensen in een kamer die met elkaar praten'. Dat doen we nooit. Het is twee mensen in een kamer, maar er zijn ook duizend zombies, de kamer is ondersteboven en er staat iemand in brand, of iets dergelijks. Het is een enorm gecompliceerde show. En als niet iedereen in deze cast elke dag komt opdagen met de toewijding die ze tonen, dan zien de fans dat. En ze zien dat dat werk in al die acteerprestaties en de productie zit. Dus als ze naar je toekomen om te zeggen 'bedankt dat je iets maakt waar we dol op zijn' dan is dat voor mij het mooiste van wat we doen, dat men doorheeft dat we zo hard werken om iets moois te brengen."

Volgens Hurd is de grote waarde van The Walking Dead ten opzichte van andere uitingen in het zombiegenre het simpele feit dat het een serie is en dus veel dieper kan gaan. "Wat onze personages meemaken is universeel. Het gaat over liefde, verlies, overleven. We laten zien dat het bereiken van succes toch altijd ligt in het vinden van raakvlakken, punten waarop je kunt samenwerken. Ongeacht hoe duister het er allemaal uitziet, er is altijd reden voor hoop."

The Walking Dead wordt vanavond, en vervolgens wekelijks op dinsdag, uitgezonden op FOX om 22.00 uur. Mocht je echter niet kunnen wachten na de uitzendingen op het Amerikaanse AMC, dan kun je op maandagochtenden om 2 uur inschakelen om de uitzending meteen te bekijken als deze beschikbaar is.

The Walking Dead: Gale Anne Hurd, Andrew Lincoln, Denise Huth, Norman Reedus, Jeffrey Dean, Danai Gurira, Angela Kang, Lauren Cohan, Scott M Gimple, Greg Nicotero (Foto: Yuen Li)
Gale Anne Hurd, Andrew Lincoln, Denise Huth, Norman Reedus, Jeffrey Dean Morgan, Danai Gurira, Angela Kang, Lauren Cohan, Scott M Gimple en Greg Nicotero (Foto: Yuen Li)