De Marchi de beste in Giro dell'Emilia

Alessandro De Marchi heeft de Giro dell'Emilia op zijn naam geschreven. De 32-jarige Italiaan van BMC reed weg op een dertigtal kilometer weg uit peloton op circuit rondom de klim naar San Luca. Aan de meet hield De Marchi net voldoende over op Rigoberto Urán en Dylan Teuns.

Het was de 101e editie van de Italiaanse semiklassieker, die in 1909 voor de eerste keer werd gereden. De wedstrijd werd verreden over 207,4 kilometer in regenachtige omstandigeheden. Aan het einde van de wedstrijd moesten de renners vijf keer de beklimming van San Luca over.

Vroeg in de wedstrijd kozen Nicola Bagioli (Nippo-Vini Fantini), Alberto Bettiol (BMC), Scott Davies (Dimension Data), Niklas Eg (Trek-Segafredo), Viesturs Lukševics (Amore & Vita), Umberto Orsini (Bardiani-CSF), Robert Power (Michelton-Scott) en Ben Swift (UAE Emirates) voor de aanval. Het achttal kreeg de ruimte van het peloton en na veertig kilometer had de kopgroep al meer dan tien minuten te pakken op het peloton.

In aanloop na de plaatselijke rondes slonk de voorsprong zeer snel. Op het plaatselijke circuit met de beklimming van San Luca bleven uiteindelijk drie renners van de kopgroep over. In het peloton was er een versnelling van de Sloveen Matej Mohorič. Hij kreeg De Marchi met zich mee en al snel hadden ze de aansluiting gevonden met de kopgroep. De Marchi moest in de afdaling Mohorič laten gaan, maar als het omhoog liep was het precies andersom. Op twintig kilometer van de streep ging de Italiaan van BMC er dan ook solo vandoor. Het verschil met het peloton, met daarin alle grote favorieten, was opgelopen naar de minuut.

Mohorič reed er lange tijd tussen, maar werd bij het ingaan van de slotronde gegrepen door het peloton. Ondanks dat de Sloveen werd teruggepakt door het peloton was het verschil tussen De Marchi en de eersten van het peloton nog steeds meer dan veertig seconden.

Mohorič gaf niet op, en in de afdaling ging hij met Gianluca Brambilla in de tegenaanval. De twee kwamen tot twintig seconden van de eenzame leider, maar aan het begin van de slotklim kreeg Brambilla te maken met materiaalpech, en was het beste bij Mohorič eraf. Ze werden dan ook snel teruggepakt door het peloton, wat nog bestond uit een twintigtal renners.

Michael Woods begon er als eerste van de favorieten eraan, maar hij werd meteen gecounterd door Teuns, de ploeggenoot van De Marchi. Urán, de ploegmaat van Woods, was de volgende die ging. Daar had Teuns geen antwoord op, maar de zege voor De Marchi kwam niet meer in gevaar voor de 32-jarige Italiaan. Teuns mocht als derde ook mee op het podium.