Marquez troeft Rossi af in strijd om pole, Lorenzo crasht en mist GP

Marc Marquez start zondag in de Grand Prix van Thailand in de MotoGP van poleposition. De Spaanse Honda-coureur was in een spannende kwalificatie net iets sneller dan Valentino Rossi: de Yamaha-coureur gaf 0,011 seconden toe op de regerend wereldkampioen.

Naast Honda en Yamaha staat er ook een derde merk op de eerste startrij. Andrea Dovizioso kwam met zijn Ducati tot de derde tijd, 0,139 seconden achter Marquez. Ook op rij twee staan drie verschillende merken: Maverick Viñales (Yamaha), Cal Crutchlow (Honda) en Andrea Iannone (Suzuki) nemen die plaatsen in, terwijl ook de derde drie eenzelfde beeld kent: Dani Pedrosa (Honda), Johann Zarco (Yamaha) en Danilo Petrucci (Ducati).

Voor Jorge Lorenzo is het weekeinde uitgelopen op een drama. De Spanjaard werd tijdens de tweede training hard van zijn Ducati geslingerd en kwam stevig op het asfalt terecht. Daarbij blesseerde hij vooral zijn linkerpols, waardoor hij zich terug moest trekken van de rest van het weekeinde. Zijn titelkansen waren overigens al nagenoeg nihil, maar zijn nu ook mathematisch voorbij.

In de Moto2 was de pole voor Lorenzo Baldassarri, zijn tweede van het jaar en tevens van zijn carrière. De Italiaan was een fractie van een seconde te snel voor Alex Marquez (+0,026) en Luca Marini (+0,034), respectievelijk de jongere broer en halfbroer van de nummers één en twee op de startgrid in de MotoGP. Bo Bendsneyder kwam niet verder dan de 23e plek.

In de Moto3 was het voor de verandering eens niet Jorge Martin die de pole pakte. De kampioenschapsleider kampte met een handblessure en kwam niet verder dan plek dertien. Marco Bezzecchi, de nummer twee in de titelstrijd, pakte de pole en ruim ook: Jaume Masia werd tweede op bijna een halve seconde, vlak voor de Japanner Kazuki Masaki, die nog nooit eerder verder was gekomen dan een elfde startplek.