Unilever 'haakte af om dividend-discussie', Rutte wil 'heroverwegen'

Het afschaffen van de dividendbelasting heeft de Britse aandeelhouders van de Brits-Nederlandse multinational Unilever niet kunnen overhalen het hoofdkantoor volledig naar Nederland te laten verhuizen. De Haagse politieke discussie over de afschaffing zou juist een rol hebben gespeeld bij de beslissing om er toch vanaf te zien. De regering wil "belastingmaatregelen" nu "opnieuw wegen".

Unilever heeft al sinds 1930 twee hoofdkantoren en aandelenuitgiftes, maar wilde alles naar Rotterdam verhuizen om slagvaardiger te worden. Volgens de Volkskrant liep topman Paul Polman vorige zomer bijkans de deur plat bij premier Mark Rutte om voor afschaffing van de dividendbelasting te lobbyen. Deze 15 procent die aandeelhouders in het Verenigd Koninkrijk niet betalen zoudan doorslaggevend kunnen zijn bij de beslissing te verhuizen. Het zou de schatkist volgens de huidige raming wel tegen de twee miljard euro per jaar gaan kosten.

Maar het Unilever-feestje gaat niet door. Polman slaagde er namelijk niet om de houders van driekwart van de Britse aandelen achter de verhuisplannen te krijgen. Volgens hem heeft de discussie in de Tweede Kamer, waar de voltallige oppositie te hoop liep tegen de afschaffing, de zaak geen goed gedaan. De aandeelhouders vonden het uiteindelijk "niet in hun belang" om voor te stemmen.

Rutte zou de afschaffing van de dividendbelasting vooral met Unilever in gedachten op de formatietafel hebben gelegd. Vrijdag zei de premier dat belastingmaatregelen die bedoeld zijn om het vestigingsklimaat te verbeteren, opnieuw worden gewogen. Of de dividendbelasting-afschaffing daarmee van tafel is, is onduidelijk. De afschaffing zou niet voor slechts één bedrijf zijn. "Het besluit van Unilever is natuurlijk relevant", zei de premier echter.

Één zetel
Hij moet ook wel, ook omdat de regering in beide Kamers op een meerderheid van slechts één zetel stoelt. Bij de formatie hebben D66 en de Christenunie de afschaffing met tegenzin geslikt.

Het is trouwens maar de vraag in hoeverre het besluit van de aandeelhouders aan de discussie over de dividendbelasting lag. Het zou ook te maken hebben met weerstand tegen regels die Nederland heeft om bedrijven te beschermen tegen vijandige overnames. Veel Angelsaksische beleggers vinden zulke regels maar niks.

De oppositie roerde zich al direct bij het bekendworden van het besluit. GroenLinks heeft al een wet klaarliggen om de dividendbelasting opnieuw in te voeren mocht deze worden afgeschaft, en stelde dat het allerlaatste argument voor afschaffing nu verdwenen is. De PvdA zei iets soortgelijks, namelijk dat de smoezen op zijn. De PVV zei dat Rutte moet aftreden.

In het Verenigd Koninkrijk lachen Brexiteers overigens in hun vuistje. Polman is tegen de Brexit, en tijdens de referendumcampagne zei de toenmalige regering dat deze multinationals het land uit zou jagen.