Echtpaar 'gegijzeld' door wet Passend Toewijzen

De 86-jarige Albert en 82-jarige Henny Bakker willen dolgraag verhuizen naar een appartement in zorgcomplex De Meente in Genemuiden maar dat zit er door de wet 'Passend Toewijzen' voorlopig niet in. Althans, niet zolang woningcorporatie Wetland Wonen zich strikt aan de letter van de wet houdt. 

Albert lijdt aan de ziekte van Parkinson en heeft last van hartklachten. Tot december 2017 kon het stel zich nog redden in hun huurhuisje, maar nadat Henny last kreeg van een cyste in haar knie, die niet te opereren valt, gaat het slechter. Zo kan Henny nauwelijks traplopen: de trap op gaat 'voetje voor voetje' met Albert vlak achter zich als vanget. De trap af doet ze zittend. 

Het stel besloot te verhuizen naar het zorgcomplex De Meente. Er staat al maandenlang een mooi appartement vrij met een huurprijs van 640,14 euro. Volgens de wet 'Passend Toewijzen' mag het stel echter maar een woning huren met een maximale huurprijs van 597,30 euro. Volgens een berekening van één van de zoons kunnen ze het verschil in de huur tot in lengte van dagen overbruggen met hun spaargeld. Daarnaast willen alle vijf de kinderen garant staan voor de huurbetaling. 

Er zijn twee andere opties: verhuizen naar een éénpersoonsappartement of een aanleunwoning tegenover het zorgcomplex. Het eenpersoonsappartement is geen optie volgens Henny: "Een tweepersoons bed past er niet. Dan moet nóg de een in de slaapkamer en de ander in de woonkamer slapen. We zijn zestig jaar getrouwd en wij horen bij elkaar te slapen.''

De tweede optie, de aanleunwoning, zou een tussenoplossing kunnen zijn, maar spijtig genoeg staan daar geen woningen leeg. Zoon Jan is nijdig: "Mijn vader heeft altijd hard gewerkt voor een laag inkomen. Dat geldt voor een groot deel van de bevolking van Genemuiden. Ik denk dat er wel meer mensen tegen het zelfde probleem aan zullen lopen. Om de woningen vol te krijgen heeft Wetland Wonen de leeftijdsgrens al verlaagd, en biedt huizen ook aan mensen buiten de regio aan. Dat is een kromme situatie.''