NAVO-norm 2% vraagt om nieuwe forse stappen

De veranderde veiligheidssituatie vraagt van de NAVO bondgenoten om meer te investeren in Defensie. Een evenwichtige trans-Atlantische lastenverdeling vraagt dus ook om een verhoging van de Nederlandse Defensie-uitgaven. Het was de belangrijkste conclusie na de NAVO-top van afgelopen zomer. Vanavond spraken de NAVO-ministers in Brussel over het vervolg.

Al in 2014 is bezegeld de uitgaven in 10 jaar richting NAVO-norm te bewegen: 2% van het bruto binnenlands product (BBP). De lastenverdeling stond ook nu weer centraal.

Onderaan lijstje bungelen
Volgens minister Ank Bijleveld-Schouten deelt Nederland het gevoel van urgentie de krijgsmacht te moeten moderniseren en aanpassen voor onze eigen veiligheid. “Er zijn dus nieuwe forse stappen nodig. We zijn nu bijna halverwege op weg naar 2024. Maar we komen ondanks de extra investeringen nog lang niet in de buurt van die 2%. Van alle landen bungelen we zelfs onderaan het lijstje."

Begrotingsfonds
Een van die stappen is het opstellen van een nationaal plan voor de uitvoering van de NAVO-afspraken. Tijdens de vorige top is afgesproken te komen tot ‘geloofwaardige nationale plannen’. Op 31 december 2018 moeten ze er liggen.

Bijleveld: “Wij maken dit plan op basis van onze eigen behoeften, de capaciteitendoelstellingen van de NAVO en die van de EU.” Daartoe wordt, zoals is afgesproken, in Nederland een begrotingsfonds ingesteld om meerjarig te kunnen plannen. Dat fonds wordt de basis van het plan voor de NAVO en maakt toekomstige investeringen en exploitatiekosten minder gevoelig voor de jaarlijkse begrotingscyclus. Bijleveld zegde eerder toe dat plan voor de laatste dag van dit jaar met de Kamer te delen.

Afschrikking en verdediging
Morgen staat de verdere versterking van NAVO’s afschrikking en verdediging op de agenda. Denk daarbij aan het op orde brengen van het reactievermogen, de gereedheid van nationale krijgsmachten en de aanpassing van de NAVO-commandostructuur. Nederland stelt ongeveer 50 extra mensen beschikbaar voor functies in de logistiek en op het gebied van cyber.

Militaire mobiliteit
Met de EU Hoge Vertegenwoordiger Federica Mogherini wordt gesproken over onderwerpen die zowel voor NAVO als EU belangrijk zijn. Dat geldt zeker voor militaire mobiliteit, een speerpunt van Nederland. Dat wil dan ook dat de landen nu snel concrete stappen nemen om de verplaatsing van materieel en troepen door Europa makkelijker te maken.