72-jarige die kinderen live misbruikte hoort 4 jaar eisen

De officier van justitie van het Landelijk Parket heeft woensdag voor de rechtbank in Rotterdam 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, geëist tegen een 72-jarige man uit Dronten wegens onder andere het filmen van misbruik van kinderen. Die kinderen waren via een livestream uit de Filipijnen tegen betaling te zien. De man wordt formeel verdacht van downloaden, vervaardigen, verspreiden en in bezit hebben van kinderprono, en van het plegen van ontucht met minderjarigen.

Live misbruik Filipijnen
De politie kwam de man op het spoor na informatie uit de Filipijnen en Nederland. Op de Filipijnen had de politie, mede na een tip van twee journalisten, een zogenoemde cyberden oprolde waar jonge kinderen tegen betaling live voor een webcam seksuele handelingen verrichtten. In het Aziatische land zijn veel van deze cyberdens actief en er gaat veel geld in om, zo zei de LP-officier in het requisitoir. Mailadres en betalingsgegevens van de man waren opgedoken in dat onderzoek.

Bestaand en eigen materiaal
Maar over de man was ook informatie van een medewerkster van zijn bedrijf binnengekomen. Zij had in een map in de computer filmpjes met naakte kinderen gevonden. Naar aanleiding van beide tips werd in Nederland een onderzoek opgestart. Onder andere werden daarbij vorig jaar al de gegevensdragers van de man in beslag genomen. Daarop werd zowel bestaand materiaal gevonden, als materiaal dat de man zelf gemaakt zou hebben. Daar zat ook materiaal bij waarbij de man zich voordeed als een jongeman en zo jonge meisjes in chatsessies overhaalde hun kleren uit te doen.

Identificatie slachtoffer
Lang niet alle kinderen, in totaal zeker 29, konden worden geïdentificeerd. Dat lukte maar bij drie: in Schotland, Estland en de Filipijnen. De man werd in april van dit jaar aangehouden en zit sindsdien vast. Overigens werd bij zijn aanhouding al weer nieuw materiaal ontdekt, onder andere op een USB-stick die in de toilettas van de man zat die bij de politie werd gebracht. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.