NY onderzoekt belastingfraude Trump

De belastingdienst van de staat New York onderzoekt beweringen van de New York Times dat president Donald Trump zijn ouders heeft geholpen voor miljoenen dollars de belasting te ontduiken. Dat meldt de BBC. Er is volgens de krant niet alleen sprake van dubieuze belastingconstructies, maar in bepaalde gevallen ook van regelrechte fraude.

De New York Times stelt dat Donald Trump en zijn broers en zussen enkele honderden miljoenen dollars hebben ontvangen. Ze zouden dat geld via een nepbedrijf hebben weggesluisd. De president zou zijn vader Fred bovendien hebben geholpen om diens vastgoed structureel flink onder te waarderen. Daardoor zou de belastingdienst vele miljoenen zijn misgelopen.

In totaal zou er meer dan een miljard dollar naar de kinderen zijn gegaan. Hierover zou ruim vijftig miljoen dollar belasting zijn betaald. Als dit volgens de regels was gegaan had dat het tienvoudige kunnen zijn.

De New York Times baseert zijn claims op onderzoek van ruim honderduizend pagina's aan documenten - zowel openbare als vertrouwelijke - waaronder belastingaangiftes van Fred Trump en diens zakenpartners. De krant beschuldigt de president niet alleen van fraude, maar plaatst ook vraagtekens bij de manier waarop hij zich neerzet als self-made billionaire.

Trump heeft altijd gezegd dat hij zijn zakenimperium startte met een "kleine lening" van een miljoen dollar van zijn vader. Dat moest hij naar eigen zeggen nog met rente terugbetalen ook.

'Misleidend'
Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders noemt de publicatie een "misleidende aanval". Het gaat volgens haar om transacties die decennia geleden door de belastingdienst zijn goedgekeurd.

"President Trump had hier praktisch gezien helemaal niets mee te maken", zegt Trumps advocaat Charles Harder. Belastingzaken zouden zijn afgehandeld door "andere familieleden die zelf geen experts waren". Zij zouden op hun beurt weer gebruikgemaakt hebben van belastingadviseurs.

De New Tork Times heeft overigens de eigen belastingaangiftes van Trump niet gezien. Hoewel dit gebruikelijk is heeft de president geweigerd die te openbaren.

Tot een strafrechtelijke vervolging kan het niet meer komen omdat de zaken zijn verjaard. Maar de belastingdienst kan nog wel boetes opleggen.