Olympisch rodelaarster switcht naar Nederland

Nederland heeft een rodelaarster, en dat is vrij zeldzaam. Van eigen bodem komt ze niet: de Kroatische Daria Obratov heeft besloten om de overstap naar Nederland te maken, nadat ze in eigen land ruzie kreeg met de nationale federatie, zo laat ze ook weten op Instagram.

Obratov liep de Olympische Spelen in 2010 en 2014 op vrij zure wijze mis: beide keren eindigde ze op de olympische kwalificatieranglijst precies buiten de boot als eerste reserve. Dit jaar lukte het dan wel en mocht ze als eerste Kroatische ooit naar het rodelen op de Spelen.

Dat was overigens een fraai staaltje karma. Tijdens de laatste kwalificatiemogelijkheid voor de Spelen, de World Cup in Calgary, ging de slee van de Indiër Shiva Keshavan kapot tijdens de trainingen, waardoor hij de wedstrijd en dus de Spelen mis zou lopen.

Gelukkig hoorde de ook aanwezige Obratov was er gebeurde en zij bood Keshavan aan om op haar slee naar beneden te gaan. Die was weliswaar veel te klein, maar de Indiër accepteerde haar aanbod en plaatste zich voor de Spelen, wat Obratov daarna zelf ook deed.

In een sportprogramma op de Kroatische radio liet Obratov deze week weten dat er inmiddels problemen zijn met de bond. "Ze vonden mij niet goed genoeg meer en de hele breuk begon al voor de Spelen. Dat ik daar aanwezig was heb ik te danken aan familie en vrienden, die mij enorm geholpen hebben", legt Obratov uit.

De bond heeft, ondanks meerdere pogingen van mijn kant, geen moment contact met mij opgenomen en heeft me totaal niet geholpen rond de Spelen. Uiteindelijk kreeg ik te horen dat de president van de bond niet met mij wilde communiceren en dat we de samenwerking beter konden beëindigen", aldus de Kroatische.

Nu besloot de 28-jarige rodelaarster dus om uit Kroatië te vertrekken, naar eigen zeggen met pijn in het hart. "Nederland deed mij een mooi aanbod en na lang nadenken - want persoonlijk wil ik mijn land liever niet verlaten - besloot ik om deze stap te nemen." 

Dirk Jongkind was enkele jaren geleden de enige Nederlander die ooit enigszins serieus meedraaide in de World Cup in het rodelen. Obratov zal dan de tweede worden, maar de hoop op de Olympische Spelen lijkt klein: dankzij de doorgaans bizar strenge eisen van het Nederlands Olympisch Comité zal ze vermoedelijk top-8-plaatsen moeten halen en de vraag is of dat realistisch is.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Zivot pise zaista nevjerojatne price, prije 8 mjeseci ponosno sam po prvi put u povijesti branila boje svoje domovine na Olimpijskim igrama, nazalost usred nedostatka komunikacije i suradnje s čelnim ljudima saveza i njihovog viđenja da vise ne vide buducnost u meni, odlucila sam prihvatiti jednu od ponuda i nastupati za drugu drzavu .Iako odluka nije bila laka ,velika mi je cast objaviti da cu braniti boje Nizozemske.Htjela bih se ovim putem zahvaliti svim ljudima koji su mi bili potpora na mom sportskom putu .Ujedno jedno veliko HVALA Nizozemskoj federaciji sto su prepoznali moj rad i zelju za novim jos vecim uspjesima,veselim se da ovog puta zajedno ostvarujemo sportske snove!🧡🇳🇱 #newbeginings#luge#newdreams#teamnetherlands

Een bericht gedeeld door Daria Obratov❣ (@dariaobratov) op30 Sep 2018 om 1:35 (PDT)