Evenepoel met ongekende overmacht naar wereldtitel junioren

Op het WK wielrennen in Innsbruck was het donderdag tijd voor de wegrit bij de junioren en dat betekende wat de heren betreft maar één ding: tijd voor Remco Evenepoel, de Belgische ex-voetballer van onder meer Anderlecht en PSV, die in het wielrennen alle junioren op een hoop rijdt.

Het 18-jarige supertalent was op basis van dit jaar al de absolute topfavoriet, zeker nadat hij de gehele juniorentop in de tijdrit compleet aan puin reed. Toch ging het aanvankelijk niet goed: Duitsland controleerde het peloton, maar aan de voet van de Gnadenwald, de eerste echte klim van de dag, kegelde een Tsjech het halve peloton onderuit.

Ook Evenepoel ging onderuit, wat fysiek geen schade opleverde, maar wel voor materiaalproblemen zorgde. Het duurde bijzonder lang voor er hulp kwam van een mecanicien, wat de Belg uiteindelijk een minuut of twee achterstand opleverde. Daar lag dé kans voor de Tsjechen: met Karel Vacek hadden zij de voornaamste uitdager van Evenepoel in de gelederen en de Tsjechen begonnen dan ook tempo te maken.

Aaron van der Beken en Ilan van Wilder reden zich de longen uit het lijf om de groep met Evenepoel dichter richting de kop te brengen. Dat deden ze met succes, de groep Evenepoel raapte meerdere achterblijvers op en vloog er overheen. Zestig kilometer voor het einde sloot de topfavoriet aan bij de voornaamste groep, maar hij had de kop nog niet in handen.

De Duitser Marius Mayrhofer en de Italiaan Andrea Piccolo waren er namelijk tussenuit geknepen, dus moest Van Wilder nog eens gas geven. Nadat een van de Amerikanen ten strijde trok vond Evenepoel het welletjes geweest: hij ging er achteraan, nam de kop over en ramde in no-time vrijwel het hele peloton strak uit het wiel.

Vacek en Mayrhofer konden volgen, maar de Tsjech moest afhaken wegens kramp op het moment dat de Belg een gaatje trok. Mayrhofer kon wonder boven wonder weer aansluiten, maar na geruime tijd in Evenepoel's wiel om zijn moeder geroepen te hebben moest ook de Duitser toch echt kapituleren.

Evenepoel reed verder in een kort tijdsbestek nog een alleraardigste voorsprong bij elkaar op Mayrhofer, die de Italiaan Alessandro Fancellu en de Zwitser Alexandre Balmer - kersvers wereldkampioen junioren op de mountainbike - achter zich wist te houden. Fancellu won vervolgens nog nipt de sprint om het brons. Nederlanders kwamen niet in het stuk voor: Casper van Uden eindigde als beste, 34e op ruim twaalf minuten.

Ook de juniordames reden hun wegrit op het WK en daar kon het thuispubliek juichen. Laura Stigger zat al vroeg in de kopgroep en vouwde zich keer op keer volledig dubbel om erbij te blijven, uiteindelijk met succes. De Oostenrijkse bleef over in een groepje van drie, waar de Française Marie Le Net in de slotfase aansloot, en won op een haar de eindsprint en dus de wereldtitel in haar geboortestad in pas haar tweede wegkoers ooit - ze werd twee weken eerder al wereldkampioene op de mountainbike.

Le Net werd tweede, voor de Canadese Simone Boilard, terwijl Barbara Malcotti uit Italië naast de medailles greep. Eva Jonkers werd op een kleine twee minuten beste Nederlandse: achttiende, twee plekken voor wereldkampioene tijdrijden Rozemarijn Ammerlaan.