Fatwa geeft mazelen weer een kans

Hoe destructief religie kan zijn wordt weer eens haarfijn aangetoond in Indonesië. In het 260 miljoen zielen tellende land, waar de Islam de boventoon voert, is dankzij een fatwa 50 procent van kinderen aldaar niet ingeënt tegen de rode hond en mazelen.

In het verleden kon men er nog wel lachen om de islam in Indonesië. Veel bewoners van de gigantische archipel namen de zogenaamde schriftgeleerden niet zo serieus. Er werd hooguit een beetje gegniffeld om een fatwa tegen erotisch dansen of yoga. Maar sinds enige tijd is hier een nogal drastische verandering in gekomen. De islam heeft de eilandengroep stevig in zijn greep en dat heeft uiteraard consequenties.

Zo hebben de islamitische 'geleerden' afgelopen augustus besloten dat het vaccin tegen rode hond en mazelen 'onrein' zou zijn. Niet gehinderd door enige medische kennis hebben de mensen die slechts een boekje hebben gelezen, besloten dat inentingen om de ziekten te voorkomen onislamitisch zijn. Een uitspraak die helaas veel Indonesiërs zwaar hebben laten meewegen bij hun beslissing omtrent de gezondheid van hun koters. Voorheen werd ongeveer 90 procent van de kinderen ingeënt. Na de fatwa is dit teruggelopen tot 50 procent, Op het islamgestoorde Atjeh gaat zelfs maar 7 procent van het kroost een vaccin halen.

Kortom: een ziekte die we dankzij de wetenschap zo goed als de baas waren, kan dankzij de islam weer tot middeleeuwse proporties terugkeren. Dit ter frustratie van bijvoorbeeld kinderarts Aman Pulungan: "Kinderen hebben het recht om géén rode hond te krijgen, ze hebben het recht om géén mazelen te krijgen. Eén injectie kan het verschil maken". 

"Ik wil het niet hebben over de vraag of iets halal is of haram. Het probleem is dat niet iedereen meer achter de inentingen staat. Vroeger was er een decreet van de regering, de betrokken ministeries, de gouverneurs, de burgemeesters. Iedereen deed mee, en iedereen die in Indonesië woonde werd ingeënt", vervolgt Pulungan. "Het was altijd zo goed geregeld. Vorig jaar hebben we een uitbraak van difterie gehad. De vaccinatiecampagne die toen is georganiseerd, is prima verlopen. In mei was ook met mazelen en rode hond alles nog in orde. Op een internationale bijeenkomst werd Indonesië nog aangehaald als land waar andere landen iets van konden leren. Nou, ze kunnen iets van ons leren: hoe het mis kan gaan". 

Nadat veel kinderen volkomen onnodig rode hond opliepen en duidelijk werd dat de fatwa wellicht niet zo'n heel erg goed idee was, heeft de overkoepelende Islamitische Raad de uitspraak iets bijgesteld: in noodsituaties mag er eventueel gevaccineerd worden. Overigens voelt de raad van oude wijze mannen zich niet bepaald schuldig over de toestand die ze gecreëerd hebben. "Niemand zal kunnen zeggen dat het vaccin halal is.’ Het is nu eenmaal een onomstotelijk feit dat varkensgelatine is gebruikt bij de productie van het MR-vaccin", zo verdedigt Ma'ruf Amin, voorzitter van de Islamitische Raad en running mate van president Widodo zich. Volgens een boekje dat geschreven is in de vroege middeleeuwen zal hij ongetwijfeld wel gelijk hebben.