WK-zilver judoka Steenhuis na slopende finale, brons Verkerk

Judoka Guusje Steenhuis heeft op de wereldkampioenschappen in het Azerbeidzjaanse Baku zilver gewonnen in de klasse tot 78 kilogram. De 25-jarige Rotterdamse vocht zich in de halve finales langs de Chinese Ma Zhenzhao, waarna Shori Hamada in de finale wachtte.

De 24-jarige Japanse had vrijwel de hele finale de overhand, maar kon het niet afmaken. Na vier minuten gingen de dames de golden score in en ook dat duurde lang. Serieuze aanvallen zaten er nauwelijks nog in en het was Steenhuis die uiteindelijk brak: ze kon de simpelweg naar voren lopende Hamada niet meer tegenhouden, stapte buiten de mat en kreeg haar derde en beslissende straf, waardoor Hamada het goud won.

Er was wel dubbel Nederlands succes in de klasse. Hamada had in de halve finales gewonnen van Marhinde Verkerk, die daardoor mocht strijden om het brons. De wereldkampioene van 2009 deed dat tegen de jonge Britse Katie Jemima Yeats-Brown en die was ze uiteindelijk de baas.

Cho Gu-ham uit Zuid-Korea won het goud bij de mannen tot 100 kilogram. In een finale die eveneens ver de golden score in ging was hij de Georgische favoriet Varlam Liparteliani de baas. De nummer één van de wereld won zo na 2013 en 2017 wéér zilver, net als op de Spelen van 2016.

De Rus Niyaz Ilyasov en de Mongoliër Otgonbaatar Lkhagvasüren pakten brons. Michael Korrel werd in de kwartfinales uitgeschakeld door Cho, waarna uittredend wereldkampioen Aaron Wolf uit Japan hem in de herkansingen de baas was.

Hamada - Steenhuis (Bron: YouTube)