'Heks van Kockengen' blijft achter tralies

Sara G., de 59-jarige ‘natuurgenezeres’ uit Kockengen, zit al anderhalf jaar in voorarrest en blijft dat zitten tot in ieder geval de inhoudelijke behandeling van haar strafzaak ergens half december. Volgens de rechtbank in Utrecht zijn er ‘voldoende ernstige bezwaren’ om de vrouw, die ook wel de ‘Heks van Kockengen’ genoemd wordt, vast te houden.

De vrouw wordt verdacht van doodslag, mishandeling en het ‘in hulpeloze toestand brengen en laten’ van mensen die zij onder behandeling had. G. zou vorig jaar een Zweedse vrouw de stof ibogaïne toegediend hebben. Deze stof, die wordt gewonnen uit de bast van de wortel van de Afrikaanse plant Tabernanthe iboga, zou het verlangen naar drugs en ontwenningsverschijnselen onderdrukken.

Volgens de advocaat van de vrouw zijn deskundigen het niet eens of er wel een verband tussen het overlijden van de Zweedse en het gebruik van de stof ibogaïne is. Sara werd in 2015 al eens veroordeeld tot een celstraf van 141 dagen. Tussen 2006 en 2011 behandelde ze honderden verslaafden met ibogaïne. Daarbij vielen twee doden en twee raakten er zwaargewond. Een van hen was het parkeerdek op Schiphol gesprongen omdat hij dacht dat hij kon vliegen.

De plant Tabernanthe Iboga
De plant Tabernanthe Iboga By Marco Schmidt[1] - Own work, CC BY-SA 2.5, Link