'Staat moet Marokkaanse hasj invoeren'

De regeringsproef om met gereguleerde cannabisteelt de drugscriminaliteit buiten de deur van de coffeeshop te houden is gedoemd te mislukken, omdat 'nederhasj' simpelweg niet goed genoeg is. "Het is alsof je Franse wijn in Nederland wilt produceren", zegt de Bond van Cannabisdetaillisten. Ook de Tweede Kamer is bezorgd. Er gaan stemmen op om de import van Marokkaanse hasj tijdens het experiment te reguleren.

Een kwart van de coffeeshopbezoekers zou hasj roken. "Zij zullen zich alsnog tot de zwarte markt wenden, terwijl het juist de bedoeling is de illegale handel tegen te gaan", aldus bondvoorzitter en coffeeshophouder Joachim Helms tegen Nieuwsuur. Dat vermoedt ook een Marokkaanse hasjboer. "Onze kwaliteit is veel beter dan de Nederlandse." Dit zou vooral aan de grond en het klimaat liggen.

In het Rifgebergte groeien volgens Nieuwsuur overal wietplanten: langs berghellingen, in tuinen en rond moskeeën. Het zou vrij arbeidsintensief zijn om hasj van de bloemen te maken. De boeren slaan de bloemen stuk op dunne doeken totdat er wat kleverig poeder overblijft waar plakken hasj van worden geperst.

Coffeeshophouders zijn bang dat het staatsexperiment betekent dat ze geen Marokkaanse hasj meer mogen verkopen. Hun vrees wordt gedeeld door verschillende Kamerfracties, waaronder regeringspartij D66.

Straathandel
"Het is een complex vraagstuk, want je wilt niet dat de straathandel toeneemt", aldus Vera Bergkamp van D66. Ze vindt ook dat de proef zo moet worden opgezet dat die aantrekkelijk is voor coffeeshops. GroenLinks vindt het een slecht idee dat die geen buitenlandse hasj meer zouden mogen verkopen.

Bergkamp bevestigt dat criminele handel tijdens de proef moet worden uitgesloten. D66 stelt deze week samen met de SP Kamervragen over de kwestie.

Volgens Martin Jelsma van de internationale denktank Transnational Institute kan Nederland het beste de import van Marokkaanse hasj reguleren. "Waarom zou je die boeren die Nederland al decennia van hasj voorzien nu buiten willen sluiten?"