Dam tot Dam-lopers gaan waarschijnlijk nat

Wie zondag meedoet aan de Dam tot Damloop moet rekening houden met een nat hardlooppak. De kans op neerslag is groot. In de ochtend kan als het meezit nog droog gestart worden, maar ’s middags lijkt zware regenval onvermijdelijk. De temperatuur- en windverwachting zijn onzeker. Het meest waarschijnlijk is dat het 17 graden wordt en het behoorlijk onstuimig is.

Een stormdepressie trekt zondag via de Britse Eilanden naar onze omgeving. De precieze koers van de depressie kan het verschil maken tussen wel of geen storm. Er trekt in elk geval een groot neerslaggebied over ons land, waardoor het langdurig en veel gaat regenen. Zoals het er nu naar uitziet is er tijdens de start in de ochtend nog kans op droge momenten en valt de middag geheel in het water. Het zal daarbij ook steeds harder regenen. In totaal kan zondag 20-30 mm regen vallen.

De windverwachting is zeer onzeker. De wind waait een groot deel van de dag uit het oosten tot zuidoosten en draait eind van de dag naar het noorden tot noordwesten. In het gunstigste geval is de wind tijdens de Dam tot Damloop slechts matig (4 Bft.). In het ongunstigste scenario wakkert de wind eind van de middag aan naar hard tot stormachtig (7-8 Bft.) met windstoten van 75-100 km/uur. Het meest waarschijnlijke scenario is een vrij krachtige wind (5 Bft.) met windstoten van 60-80 km/uur.

Zaterdag betere condities
De deelnemers van de Dam tot Dam Wandeltocht treffen zaterdag beter weer. In de eerste uren van de ochtend is wel een enkele bui mogelijk, maar vanaf ongeveer 10 uur blijft het waarschijnlijk geheel droog. Er is dan een afwisseling van wolken en zon. Het wordt in Amsterdam en Zaandam 16 á 17 graden. De wind is matig tot vrij krachtig uit het westen, 4-5 Bft. Daarmee is het rustiger dan vandaag en zondag.

Tijdens de Damloop by Night, die zaterdagavond wordt gehouden, neemt de kans op wat lichte regen of motregen geleidelijk toe. Vooral na 21 uur zou er wat neerslag kunnen vallen. Het is tijdens de loop 12-14 graden.