'Drugsbaas' en bokspresident boos op IOC

De (interim-)president van de internationale boksfederatie AIBA, Gafur Rakhimov, is bepaald niet blij met een zeldzame brief van het Internationaal Olympisch Comité en Päquerette Girard Zappelli, de IOC-baas op het gebied van ethiek.

In de uitgelekte brief liet Zappelli min of meer weten dat boksen mogelijk van het olympisch programma geschrapt wordt als Rakhimov in november gekozen wordt als president. De Oezbeek is interim-president bij AIBA sinds CK Wu vorig jaar na een soort coup afgezet werd door Rakhimov en consorten.

Het IOC liet in de brief weten dat 'het voor de toekomst van het boksen op de Spelen cruciaal is dat alleen mensen met een goede staat van dienst zich kandidaat mogen stellen om president van AIBA te worden'. Dat klinkt op zich natuurlijk logisch, maar bij AIBA is dat een beetje een probleem: Rakhimov staat bepaald niet bekend als 'vlekkeloos'.

Sterker nog, Rakhimov, die nooit veroordeeld is, zou een van de grootste drugsbazen van Centraal-Azië zijn. De Amerikaanse overheid heeft hem op een lijst staan als een van de voornaamste criminelen in Oezbekistan, terwijl de man in de VS geen financiële transacties uit mag voeren. Dat alles is bij het IOC natuurlijk niet onopgemerkt gebleven.

Rakhimov is echter met een statement naar buiten gekomen en gaat er met gestrekt been in: "AIBA-leden zullen niet beïnvloed worden door geruchten. We maken onze beslissingen op basis van wat wij - en wij alleen - denken", aldus de Oezbeek. "Zoals iedereen weet is dit een belangrijke tijd voor onze sport en we leveren de laatste tijd al goed werk door voor het eerst in de AIBA-geschiedenis transparant te zijn."

IOC-president Thomas Bach liet vorige maand ook al weten dat een verkiezing van Rakhimov de positie van het boksen op de Spelen in groot gevaar kan brengen.