Nieuwe sfinx gevonden in Egypte

Archeologen hebben bij de tempel van Kom Ombo, in de buurt van de zuid-Egyptische stad Aswan, een bijzondere ontdekking gedaan. Tijdens werkzaamheden om het grondwater in de tempel te laten zakken ontdekte men een heuse sfinx, vermoedelijk een dikke 2000 jaar oud.

Op beelden is te zien wat het een 'klassieke sfinx' is: het lichaam van een leeuw en het hoofd van een mens, met een slangenkroon. Het zandstenen beeld is grotendeels intact gebleven. Mostafa Waziri, de grote baas in Egypte als het om de Oudheid gaat, liet weten dat de sfinx gevonden is in de buurt van twee zandstenen beelden van koning Ptolemaeus V, die daar onlangs ontdekt werden.

De komende tijd zullen meer opgravingen gedaan worden, vooral om meer te weten te komen over de nieuw gevonden sfinx. De wereldberoemde Grote Sfinx van Giza is met haar ruim twintig meter wel een stukje groter dan de nieuwe, die zo'n 38 centimeter hoog is. De tempel van Kom Ombo is bijzonder, want er werden twee goden geëerd: krokodillengod Sobek en valkengod Haroeris.