Europese autoriteiten gaan de strijd aan tegen lootboxes

Vijftien verschillende kansspelautoriteiten uit Europa hebben een overeenkomst getekend om 'de risico's die zijn ontstaan door het vervagen van de grens tussen gamen en gokken, aan te pakken'.

Tijdens een GREF-evenement (Gaming Regulators European Forum) zijn zestien verschillende partijen tot een akkoord gekomen om te vechten tegen gokpraktijken in verschillende games. Autoriteiten uit onder andere Frankrijk, Tsjechië, Spanje, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hebben zich aangesloten bij dit akkoord. De zestiende partij komt uit de Verenigde Staten, namens de staat Washington. De zestien partijen hun primaire doel is het aanpakken van niet-gelicentieerde websites die gokpraktijken gelinkt met video games aanbieden. Bijvoorbeeld in games als CounterStrike: GO, waar wapen skins op een externe markt verhandeld worden.

Verder gaan de autoriteiten gezamenlijk controleren of bepaalde praktijken zoals lootboxes kunnen worden geclassificeerd als gokken en daarmee dus in veel gevallen tegen de lokale wet zouden zijn. Nederland en België lijken hier al van overtuigd te zijn, getuige het feit dat bijvoorbeeld uitgever 2K hun basketbalgame al heeft aangepast voor zowel de Nederlandse als Belgische markt. De Belgische overheid heeft ook recentelijk een onderzoek gestart nadat uitgever EA heeft geweigerd aan de Belgische wet te voldoen door lootboxes niet te verwijderen in hun game FIFA 18. Ook uitgever Blizzard heeft aangegeven het 'niet eens te zijn met de interpretatie van de Belgische kansspelautoriteit over de Belgische wet'.

Dit is de eerste keer dat een groep van internationale autoriteiten samen gaat werken om gokken in games te reguleren, voorheen zijn dit altijd individuele autoriteiten geweest. Enkele landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben eerder verklaard dat zij lootboxes niet als een vorm van gokken beschouwen. Nu dat zij zich echter hebben aangesloten bij dit akkoord, lijken zij die keuze te willen herevalueren.