Barcelona geeft in slotfase gas tegen PSV

PSV is er niet in geslaagd om in Barcelona voor een stunt te zorgen. De Catalanen liepen in de slotfase toch nog uit naar een ruime overwinning.

PSV probeerde in Camp Nou de ruimtes klein te houden en met de snelle Steven Bergwijn en Hirving Lozano toe te slaan vanuit een tegenaanval. Barcelona hanteerde geen hoog baltempo en dus wist PSV als eerste een kans te creëren. Een afvallende bal op de rand van het strafschopgebied was voor Gastón Pereiro, die met een dropkick een meter of twee over schoot.

Barça kreeg vervolgens wat mogelijkheden via Philippe Coutinho, die een voorzet van Suarez over kopte, en Lionel Messi. De Argentijn knalde met links te hoog. PSV bleef ondertussen ook aardige kansen creëren, Bergwijn was niet ver verwijderd van een doelpunt toen hij de bal van vlak buiten de zestien meter net naast krulde.

Na een halfuur nam Barcelona dan toch de leiding. Nick Viergever moest ingrijpen en op een kansrijke positie een vrije trap weggeven en Messi mikte de bal prachtig over het muurtje in de kruising. Jeroen Zoet was kansloos en Messi zorgde zo voor het eerste Champions League-doelpunt van het seizoen 2018/19.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld aanvankelijk weinig. Zoet redde op een afstandsknal van Coutinho en de Catalaanse verdediging bleef moeite houden met Lozano. Gerard Piqué kon nog net een schot van de Mexicaan tot hoekschop verwerken en kort daarvoor kon Angeliño een laag schot op het doel van Marc-André Ter Stegen afvuren. De Duitser zag de bal echter recht op zich afgaan.

Barcelona leek wakkergeschud door die kansjes en dus ging het tempo omhoog. De wedstrijd was daardoor ineens snel beslist. Een paar minuten nadat Luis Suarez met een mooie stiftbal de bovenkant van de lat raakte, maakte Ousmane Dembélé de fraaie 2-0. De Fransman stuurde in één beweging Lozano en Jorrit Hendrix het bos in om daarna met rechts de bal in de hoek te plaatsen.

Amper twee minuten later viel de 3-0. Messi schreef op koele wijze de tweede goal van de avond op zijn naam na een prima pass van Ivan Rakitic. Kort daarna moest de gastheer met tien man verder toen Samuel Umtiti voor een bodycheck op Lozano zijn tweede gele kaart kreeg. Lozano wist even later overigens te scoren, maar wegens buitenspel werd die treffer geannuleerd.

Aan de andere kant was het nog wel raak, ondanks dat Barça dus met een man minder speelde. Suarez stuurde Messi alleen op Zoet af en de Argentijn plaatste de bal met rechts in de verre hoek: 4-0. De achtste hattrick in de Champions League was daarmee een feit voor Messi, die in het miljoenenbal nu 103 keer heeft gescoord.

Barcelona - PSV (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Barcelona - PSV (PRO SHOTS/Kay Int Veen)