Jong Ajax wint, Cerny ontsnapt aan rood bij rentree

Jong Ajax heeft maandagavond geen fout gemaakt tegen Helmond Sport. De regerend kampioen van het tweede Nederlandse niveau won op De Toekomst met 2-0.

Grote man aan Amsterdamse zijde was Dani de Wit, die met een dubbelslag goud waard was voor zijn ploeg. De meest besproken man was echter Václav Cerny, die terugkeerde na bijna een jaar blessureleed en in de eerste helft een flinke trap uitdeelde aan Dean Koolhof. De aanvaller moest het veld verlaten, maar Cerny kwam er zonder kaart van af.

De Tsjechische buitenspeler, die in oktober 2017 zijn voorste kruisband scheurde in het bekerduel met ASV De Dijk, maakte als basisklant zijn rentree op het voetbalveld. Aanvalspartner Kasper Dolberg leek ook fit genoeg om te beginnen, maar kampte met klachten in zijn knieholte en ontbrak zodoende. In de openingsfase was Ajax heer en meester.

Cerny had al tweemaal kunnen scoren in de erste tien minuten, maar stuitte beide keren op doelman Stijn van Gassel. Het duurde niet lang voordat de de aanvalsdrift van de thuisploeg het gewenste effect sorteerde. Het werd 1-0 via Dani de Wit, die opdook bij de tweede paal na een fraaie voorzet van Dennis Johnsen vanaf de linkerflank.

Ajax kon de marge na ruim een halfuur verdubbelen, maar miste de uitgelezen kans daarop. Nadat Johnsen in het strafschopgebied werd getorpedeerd door Kjell Knops, werd de daaropvolgende penalty van Danilo uit de hoek gehaald door Van Gassel. De keeper pareerde even later ook een volley van Johnsen.

De kansen stapelden zich op voor Ajax en Helmond mocht blij zijn dat het bij rust 'slechts' 1-0 stond. Ondertussen werd duidelijk dat Cerny het spel moeilijk kon bijbenen bij zijn rentree en in de rust bleef de Tsjech dan ook achter in de kleedkamer. Hij mocht op dat moment dus van geluk spreken dat hij nog op het veld stond, na zijn stevige charge in de negentiende minuut.

In het tweede bedrijf maakte Ajax er alsnog 2-0 van. Tien minuten na rust had Teun Bijleveld een fraaie pass op De Wit in huis, waarna de middenvelder zijn tweede doelpunt van de avond maakte. Ajax werd echter slordiger, terwijl Helmond verzorgd speelde en voor meer dreiging zorgde. Zo raakten de bezoekers de buitenkant van de paal. An de overzijde miste Danilo een uitstekende kans om het duel te beslissen, waardoor Helmond in leven bleef. Doelman Dominik Kotarski moest meermaals ingrijpen en voorkwam dat de Noord-Brabanders de aansluiting vonden.