Yates wint 73ste Ronde van Spanje, Viviani sprint naar zege in slotrit

Elia Viviani heeft de slotrit in de Ronde van Spanje gewonnen. De Italiaans kampioen was na een rit van 112 kilometer van Alcorcón naar Madrid de snelste in de massasprint en boekte zijn derde ritzege deze Vuelta. Simon Yates kwam niet meer in de problemen en schreef voor het eerst een grote ronde op zijn naam.

Zoals in elke grote ronde was de slotetappe was het vooral een optocht met de nodige felicitaties. Nadat de renners op het rondje in Madrid ging het tempo omhoog en werd er toch nog doorgefietst, nadat Igor Anton afscheid van het publiek. De Bask neemt na een carrière van veertien jaar afscheid van het wielerpeloton.

Jetse Bol liet zich even zien in de kopgroep, maar na elf rondes van elf kilometer werd er toch gesprint voor de dagzege. Daarin was Viviani de snelste, voor Peter Sagan en Giacomo Nizzolo. Danny van Poppel moest genoegen nemen met een vierde plaats in de slotrit deze Vuelta.

De hoofdprijs ging al voor de derde keer dit jaar naar een Brit. Na Chris Froome en Geraint Thomas was het nu de beurt aan Simon Yates, de renner van Mitchelton-Scott. Yates was in de Giro d'Italia ook al dicht bij de eindzege, maar zakte in de laatste etappes erdoorheen.

De Engelsman kwam na de negende etappe aan de leiding staan van het klassement. Na de twaalfde etappe nam Jesús Herrada de leiding over nadat de Spanjaard een aantal minuten kreeg. In de veertiende etappe kwam Yates opnieuw aan de leiding te staan en gaf deze niet meer af. Naast de eindzege won Yates ook de veertiende etappe naar Alto Les Praeres.

Steven Kruijswijk moest genoegen nemen met een vierde plaats in het algemeen klassement en was daarmee de beste Nederlander. Wilco Kelderman eindigde op een tiende plaats en zo heeft Nederland in elke grote ronde dit jaar twee renners in de top tien van het algemeen klassement.