Van der Mark weer naar podium in World Superbikes, Rea opnieuw dominant

Jonathan Rea komt alsmaar dichter in de buurt van een vierde opeenvolgende wereldtitel in de World Superbikes. De Noord-Ier was zondag op het Portugese circuit van Portimão ook de beste in de tweede race en net als een dag eerder eindigde Michael van der Mark als tweede.

Polesitter Chaz Davies pakte bij de start gelijk de leiding, voor Tom Sykes en de uitstekend vertrokken Turk Toprak Razgatlioglu. Hij zakte wel al snel wat terug en moest Rea voor laten gaan, net als Marco Melandri en Michael Ruben Rinaldi. Van der Mark nam plek zeven in beslag, maar verschalkte Razgatlioglu ook al snel.

Sykes moest na een paar ronden zijn tweede plek inleveren, want Kawasaki-teamgenoot Rea kwam voorbij, terwijl Van der Mark de vijfde plek van Rinaldi in handen nam. Sykes had het wat moeilijk, want ook Melandri kwam langszij.

Rea ging de strijd aan met Davies om de leiding van de wedstrijd en op dat moment zette Van der Mark zijn Yamaha keurig binnendoor bij Sykes: plek vier was een feit en de Rotterdammer kon gaan jagen op de koplopers, waar ook Melandri aan was gesloten.

Halverwege maakte leider Davies een foutje, waardoor Rea binnendoor kon komen. Met acht ronden te gaan opende Melandri de aanval op Ducati-teamgenoot Davies en dat ging niet helemaal soepel: de twee gingen wat wijd en Van der Mark dook gelijk in het gat naar de tweede stek.

In de slotfase van de race waren de posities ingenomen en dat veranderde ook niet meer. Rea reed naar zijn zoveelste zege van het jaar, Van der Mark mocht voor de negende keer dit jaar het podium op - en verstevigde de derde stek in het WK - en Melandri pakte de derde en laatste podiumplek.