Kipchoge verplettert wereldrecord marathon

Atleet Eliud Kipchoge heeft in Berlijn het wereldrecord op de marathon aan gort gelopen. Zijn Keniaanse landgenoot Dennis Kimetto kwam in 2014 in Berlijn tot een tijd van 2:02.57 uur op de 42,195 kilometer, maar Kipchoge liet werkelijk niks heel van die tijd: 2:01.39 uur.

Al vanaf de eerste kilometers liep olympisch kampioen Kipchoge onder het wereldrecordschema. Dat deden hij en landgenoot Wilson Kipsang beiden wel eens eerder, maar Kimetto's stuk tussen 30 en 35 kilometer in 2014 bleek toen telkens veel te snel en dus haalden ze het record niet.

Dat was dit keer anders: Kipchoge bouwde kilometer na kilometer aan zijn voorsprong, hield ijzersterk stand op Kimetto's sterkste stuk en bleef zijn voorsprong zelfs uitbouwen. Ogenschijnlijk moeiteloos legde de Keniaanse grootheid de laatste kilometers af, om te finishen in een ongekend nieuw wereldrecord van 2:01.39 uur.

Bart van Nunen debuteerde op zeer indrukwekkende wijze. De pas 22-jarige Nederlander wilde vertrekken op een schema van 2:15 uur, om te kijken of hij daarna nog wat kon versnellen, en dat lukte uitermate goed: de jongeling debuteerde met een eindtijd van 2:13.09 uur.

Bij de vrouwen ging de winst naar Gladys Cherono en ook zij liep een geweldige tijd. Met 2:18.11 uur kwam Cherono tot de zesde tijd ooit gelopen, terwijl maar liefst drie vrouwen onder de 2:19 bleven.

Eliud Kipchoge verbetert het wereldrecord op de 42.195 meter. (PRO SHOTS/Action Images)
Eliud Kipchoge verbetert het wereldrecord op de 42.195 meter. (PRO SHOTS/Action Images)