Kramer sluit deelname aan volgende Olympische Spelen niet uit

Voor Sven Kramer was het afgelopen seizoen er een met wisselende resultaten. De Friese schaatser werd weliswaar voor de derde keer olympisch kampioen op de vijf kilometer maar moest ook genoegen nemen met een plek buiten het podium op de olympische tien kilometer en WK allround.

De 32-jarige schaatser van Team LottoNL-Jumbo won in zijn carrière vier gouden medailles op de Olympische Spelen, veroverde negen wereldtitels allround en stond negentien keer op de hoogste trede van het podium bij de WK afstanden. Vanwege al deze successen was het voor hem daarom 'wel even slikken' toen hij afgelopen seizoen een aantal keer niet de beste was.

"Ik kan niet ontkennen dat ik uit een minder jaar kom", vertelt Kramer. "Vooral het einde van het seizoen verliep niet zoals ik het graag had gewild. Ik ben met fysieke klachten het seizoen uitgegaan en heb daardoor bewust wat langer rust genomen dan normaal. Het belangrijkste is dat ik fit word en aankomend seizoen weer hard kan schaatsen. Daar ligt op dit moment mijn focus."

"Ik heb het gevoel dat het fysiek steeds beter met mij gaat. De fiets-, loop- en skeelertrainingen gingen deze zomer goed. Daarnaast kwam het er tijdens de ijstrainingen ook een aantal keer naar behoren uit, maar het blijft afwachten hoe het over een paar weken gaat. Uiteindelijk moet het er straks op het ijs tijdens de wedstrijden weer uitkomen."

Ondanks de mindere prestaties heeft Kramer geen moment getwijfeld om door te gaan. "Geen moment. Schaatsen is mijn leven en ik vind het nog altijd fantastisch om te doen. Ik heb in mijn loopbaan al veel gewonnen, maar ik barst nog van de ambitie. Natuurlijk gaat een carrière met ups & downs. Daar is het afgelopen seizoen een perfect voorbeeld van."

"Het klinkt misschien gek dat je niet tevreden kunt zijn met een seizoen waarin je voor de vierde keer olympisch goud wint, maar dat heeft met een bepaald verwachtingspatroon te maken. Ik doe op de Spelen niet mee voor een zilveren of bronzen plak. Ik ga altijd voor goud. Natuurlijk vind ik het mooi dat ik voor de derde keer op rij goud won op de olympische vijf kilometer, maar ik ben een topsporter en wil altijd meer."

In tegenstelling tot het verleden begint Kramer niet standaard aan een nieuwe olympische cyclus van vier jaar. Voorheen ging de blik na een olympisch seizoen meteen weer op de volgende Spelen. "Ik sluit niet per definitie uit dat ik nog vier jaar doorga", zegt Kramer. "Maar vergeleken met andere jaren is het dit keer geen zekerheidje."

"Het zou goed kunnen dat ik ook bij de Spelen van 2022 in Peking nog aan de start sta, maar dat hangt ervan af hoe het gaat. Het plezier staat voor mij voorop, maar ik moet wel mee blijven doen om de overwinning. Winnen en plezier zijn voor mij inherent aan elkaar, want als ik niet meer met de besten meekan, is de lol er voor mij snel af. Zolang beide factoren aanwezig zijn, blijf ik doorgaan. Ik ga het vanaf nu jaar voor jaar bekijken."

Kramer is het schaatsen dan nog niet beu maar hij denkt wel steeds vaker over het leven na het schaatsen. "Ik denk dat dat ook wel gezond is", aldus Kramer. "Als je negentien bent, is het schaatsen alles. Ook nu is de sport nog altijd erg belangrijk voor mij, maar er komen een hoop andere dingen bij. Eind dit jaar verwachten Naomi en ik ons eerste kindje. Naast het aankomende schaatsseizoen, is dat iets waar ik erg naar uitkijk."

Kramer sluit deelname aan volgende Olympische Spelen niet uit (Pro Shots / Erik Pasman)
Kramer sluit deelname aan volgende Olympische Spelen niet uit (Pro Shots / Erik Pasman)