Bewoners Keizersgracht klaar met herendispuut Atomos

Op een deel van de Keizersgracht in Amsterdam zijn bewoners helemaal klaar met het herendispuut Atomos. De studenten van het dispuut zouden voor veel overlast zorgen en in gesprek gaan zou niet lukken. 'Ik was er helemaal klaar mee. Ik heb aangifte gedaan', zegt één van de omwonenden tegen AT5.

Volgens die bewoner was de druppel die de emmer deed overlopen een lied dat de heren op de gracht zongen. 'Vieze vuile kankerjood' zouden de studenten onlangs op de melodie van 'Pipi Langkous' hebben gezongen volgens Folia. De bewoner van de Keizergracht die anoniem wil blijven deed aangifte. Volgens haar zou haar moeder hebben geprobeerd het gesprek aan te gaan met leden van Atomos, maar kreeg ze een grote bek.

Duitse legerhelmen
Ook andere bewoners hebben veel last van het dispuutshuis op nummer 724. Volgens hen zorgen de leden voor 'structureel en schokkende' overlast. Dit zou het ergst zijn tijdens de kennismakingstijd (KMT). Er zou 'wekenlang' met oude jeeps door de straat worden gereden met Duitse legerhelmen op. Daarbij zouden ze ook antisemitische liederen zingen, rookbommen gooien en harde muziek draaien.

'Arrogant en natnekkerig'
Keizersgrachtbewoners omschrijven de leden tegen het universiteitsmedium als 'arrogant' en 'natnekkerig'. Gesprekken blijken onmogelijk met de leden. Een enkeling kan wel met de studenten in gesprek. 'We overleggen regelmatig en dat werkt. We wonen hier nu eenmaal - zij leveren iets in, ik lever iets in', zegt Herman Bunsjes, die zelf corsplid was in Utrecht. Hij woont ruim dertig jaar naast het dispuut.

Amsterdams Studenten Corps
Atomos is een herendispuut van het Amsterdams Studenten Corps en de Amsterdamse Vrouwelijke Studenten Vereniging (ASC/AVSV). De vereniging zegt de grootste van Nederland te zijn met ruim 2700 leden. De HvA ondersteunt ASC/AVSV jaarlijks met 12.000 euro.  ASC kon niet worden bereikt voor een reactie.