Dressuurteam vijfde op WK, wel zeker van Olympische Spelen

De Nederlandse dressuurploeg is bij de Wereldruiterspelen in Tryon vijfde geworden in de landenwedstrijd. Na drie vorige edities van eremetaal bleef dat ditmaal uit. Wel is dit het eerste Nederlandse team dat een ticket voor de Olympische Spelen van 2020 veroverd. Voor de zes beste landen lagen er startbewijzen voor Tokio klaar.

De wereldtitel ging voor de twaalfde keer naar Duitsland (242.950). De titelverdediger verwees Verenigde Staten (233.229) en Groot-Brittannië (229.628) respectievelijk naar zilver en brons. 

De Duitsers stonden na de eerste twee van in totaal vier teamleden al aan de leiding en ze liepen donderdag met Sönke Rothenberger (81.444) en Isabell Werth (84.814) alleen maar verder uit. De Olympisch kampioene van 1996 was de beste tijdens de Grand Prix. 

De Nederlandse equipe (223.664) stond halverwege de landenwedstrijd ook al op de vijfde plaats. Madeleine Witte-Vrees debuteerde woensdag met Cennin met een score van 72.966, terwijl Hans Peter Minderhoud op Glock's Dream Boy een score van 73.509 liet noteren. Emmelie Scholtens was donderdag de eerste Nederlander die in actie kwam. De 32-jarige debutant kwam op Apache tot een score van 72.733. Edward Gal noteerde vervolgens op Glock's Zonik met afstand de beste Nederlandse score: 77.174. Individueel staat hij daarmee zevende.

Het Nederlandse viertal plaatsen zich wel allemaal te plaatsen voor de Grand Prix Special van vrijdag. Zondag wordt het dresuur afgesloten met de Kür op Muziek. 

Het dressuurteam is het eerste Nederlandse team dat zich kwalificeert voor de Olympische Spelen. Ze zijn echter niet de eerste gekwalificeerden voor Oranje. Er zijn al enkele startbewijzen veiliggesteld in enkele zeilklassen.