Doodshoofdaapjes vs inbreker: 1-0

In het Nieuw-Zeelandse Wellington komen we ene John Casford tegen. Onze John was een paar maanden geleden een beetje dronken, probeerde indruk te maken op zijn vriendin en hoe kun je dat beter doen dan, natuurlijk, door een doodshoofdaapje uit de lokale dierentuin te jatten?

Zo gezegd, zo geprobeerd. John kwam binnen via een slecht beveiligde ingang en knipte de sloten naar het doodshoofdaapjesverblijf door. Hij kwam er wel weer uit, maar had de strijd met de kleine primaten verloren: John had geen doodshoofdaapje, maar wel een gebroken been, gebroken tand en flink wat blauwe plekken.

John was al zeven maanden bezig met allerlei misdaden, maar werd eindelijk gesnapt en stond nu terecht. "Ik weet niet wat er in het apenverblijf is gebeurd. Jij weet het, de doodshoofdaapjes weten het, maar ik spreek hun taal helaas niet", aldus de rechter, die John uiteindelijk twee jaar en zeven maanden de cel in stuurde - ook wegens een paar andere zaken.

De dag na de inbraak zaten alle aapjes overigens flink in de stress, twee waren gewond geraakt. Volgens de rechter riskeerde John de dood van een aapje, als hij er één gevangen had, en zou dat bovendien voor een gevaarlijke situatie gezorgd hebben voor de omliggende natuur. "Je hebt van een levend wezen een doelwit gemaakt."

Beelden van de aapjes (Bron: YouTube)