'Nederland steunde Syrische terreurbeweging met materieel'

De Syrische groepering Jabhat al-Shamiya, door het OM bestempeld als terreurgroep, is door de Nederlandse regering gestund met materiaal. Vorig jaar kwamen onder meer vanuit Nederland afkomstige uniformen en pick-uptrucks bij de groep terecht, zo melden Trouw en Nieuwsuur.

Het zou gaan om hulp onder de noemer van het NLA-programma: Non-Lethal Assistance. Het OM heeft de groep, ook wel bekend als het Levantfront, omschreven als 'salafistisch en jihadistisch'. Heel origineel is men niet: het doel is naar verluidt het oprichten van een kalifaat.

In juli werd al bekend dat Nederland in de afgelopen jaren 22 groepen ondersteunde, die niet werden genoemd, ondanks vragen van de Tweede Kamer. Nieuwsuur en Trouw identificeerden zes groepen, waaronder het bij Aleppo actieve Jabhat a-Shamiya, waarvan volgende maand een naar Nederland teruggekeerde Syriëganger terecht zal staan.

Naast de genoemde uniformen en pick-uptrucks zouden onder meer ook satelliettelefoons, laptops, matrassen, rugzakken en camera's bij de strijdende groeperingen terecht zijn gekomen. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken liet afgelopen week nog weten dat de steun aan de Syrische oppositie stop wordt gezet, omdat een militaire overwinning van president Assad onvermijdelijk lijkt.