Kwart van echtscheidingen is vechtscheiding

Bij een kwart van de echtscheidingen gaat het om een vechtscheiding. Rancune en affaires zijn de voornaamste redenen waarom mensen in een vechtscheiding terecht komen. Daarna zijn het financiële problemen die het vaakst leiden tot een relationele breuk met ruzie. Dit blijkt uit onderzoek van Gecertificeerdemediators.nl, die aan 293 mediators vroeg hoe mensen in een vechtscheiding terecht komen. De ondervraagde mediators hebben in totaal zo’n 60,000 echtscheidingszaken behandeld.

Man heeft vaker een ander dan de vrouw
24% van de echtscheidingen die mediators behandelen, zijn vechtscheidingen. Deze echtscheiding wordt vaker door een vrouw dan door een man aangevraagd. Hoe dit komt, wordt mogelijk verklaard door een ander resultaat uit dit onderzoek. De nummers twee en drie van meest voorkomende redenen om te gaan scheiden, zijn namelijk dat respectievelijk de man of de vrouw een ander heeft.

Dubbellevens, schoonfamilie en andere redenen tot vechtscheiding
Behalve oud zeer en vreemdgaan, werden nog 8 hoofdredenen genoemd waarom mensen vechtend uit elkaar gaan. In volgorde van veelvoorkomend naar weinig voorkomend gaat het om: financiële problemen (4), bemoeienis van de schoonfamilie (5), psychische mishandeling (6), onenigheid over de opvoeding van kinderen (7), dat de één een dubbelleven leidt (8), lichamelijk geweld (9), gezondheidsproblemen (10) en tot slot seksueel geweld (11).

Opvallend aan het onderzoek is dat het leiden van een dubbelleven relatief vaak door de mediators werd genoemd als reden tot vechtscheiden. Guido Bakker, Hoofdredacteur van de consumentensite Gecertificeerdemediators.nl, zegt daarover: “Onze mediators zien dat voornamelijk mannen problemen hebben met het leiden van een dubbelleven. Wat begint als een affaire, kunnen zij vervolgens maar moeilijk loslaten. Vaak zijn dit mannen die niemand willen kwetsen; vrouw noch vriendin. Dit resulteert in een affaire die heel lang voortsleept, totdat het noodlottig tot een einde komt, bijvoorbeeld wanneer het wordt ontdekt op social media.”

Kwart van echtscheidingen is vechtscheiding (Foto: Gecertificeerde Mediators)
Kwart van echtscheidingen is vechtscheiding (Foto: Gecertificeerde Mediators)