Van Dijk genomineerd voor Wereldelftal

Virgil van Dijk maakt kans op een plekje in het Wereldelftal van het Jaar van spelersvakbond FIFPro. Hij is de enige Nederlander in de lijst.

In totaal zijn er door de FIFPro en wereldvoetbalbond FIFA 55 spelers genomineerd: vijf keepers, twintig verdedigers, vijftien middenvelders en vijftien aanvallers. Van Dijk haalde in het seizoen 2017/18 met Liverpool de finale van de Champions League, nadat hij in de winter de overstap had gemaakt van Southampton naar The Reds.

Het Wereldelftal van het Jaar heeft plek voor slechts vier verdedigers en de concurrentie voor Van Dijk is groot. Onder meer Sergio Ramos, Raphaël Varane, Marcelo (allen Real Madrid) en Gerard Piqué (Barcelona) hebben namelijk een nominatie gekregen. Dejan Lovren, teamgenoot van Van Dijk op Anfield, staat ook op de shortlist.

Spelersvakbond FIFPro introduceerde het Wereldelftal in 2005 en sindsdien werd bij slechts twee Nederlanders hun nominatie beloond met een plaats in het team. In 2010 was dat Wesley Sneijder en in 2014 had Arjen Robben de eer. Virgil van Dijk kan dus de eerste Nederlandse verdediger ooit worden die het basisteam haalt.

Liefst 25.000 profvoetballers uit 65 verschillende landen mogen één doelman, vier verdedigers, drie middenvelder en drie aanvallers uitkiezen. Tijdens het gala van The Best FIFA Football Awards op maandag 24 september wordt het complete elftal bekendgemaakt.