Zeven Nederlandse boten verder op WK roeien

In het Bulgaarse Plovdiv zitten de eerste twee dagen van de wereldkampioenschappen roeien er op. Nederland kwam vooralsnog in elf klassen in actie en zeven daarvan leverden een plekje in de volgende ronde op.

In de mannen dubbel-twee plaatsten Amos Keijser en Nicolas van Sprang zich voor de halve finales door hun heat te winnen, met onder meer Polen - goed voor zilver op het WK van vorig jaar - als tegenstander. Bjorn van den Ende, Tone Wieten, Jasper Tissen en Bram Schwarz wonnen hun heat in de mannen vier-zonder en zijn ook gelijk door naar de halve eindstrijd. Sander de Graaf en Vincent Klaassens eindigden in de mannen twee-zonder als laatste in de series, maar met winst in de herkansingen dwongen ze een plek in de kwartfinales af.

Kersvers Europees kampioenen Marieke Keijser en Ilse Paulis wonnen hun serie en staan in de halve finales van de vrouwen lichte dubbel-twee, net als wereldkampioenen Olivia van Rooijen, Karolien Florijn, Sophie Souwer, Nicole Beukers - met alleen Florijn als nieuweling ten opzichte van de WK-finale vorig jaar - in de vrouwen dubbel-vier. Roos de Jong en Lisa Scheenaard werden tweede in de vrouwen dubbel-twee en staan ook in de halve finales, pararoeier Corné de Koning was in de skiff veruit de snelste en gaat als topfavoriet naar de finale.

Vier boten haalden het niet en moeten de herkansingen in, te beginnen met lichte skiffeuse Martine Veldhuis. Hermijntje Drenth en Willeke Vossen krijgen een nieuwe poging in de vrouwen twee-zonder, Lies Rustenburg, Lisanne Brandsma, Elsbeth Beeres en Laila Youssifou in de vier-zonder. Dirk Uittenbogaard, Stefan Broenink, Koen Metsemarkers en Abe Wiersma kwamen in de mannen dubbel-vier net als tweede over de streep en moeten dus ook de herkansingen in.