Hassan loopt Nederlands record 3000m, Schippers vierde op 100m

Atlete Sifan Hassan heeft haar eigen Nederlands record op de 3000 meter aangescherpt. Dat deed ze tijdens de Continental Cup in Ostrava, waar vier continentale teams het tegen elkaar opnemen: Europa, Afrika, de Amerika's en Azië/Oceanië.

Hassan liep samen met haar Duitse teamgenote Konstanze Klosterhalfen en de voor Afrika lopende Hellen Obiri en Senbere Teferi (Kenia en Ethopië). Die vier leken om de winst te strijden, tot Hassan onnoemelijk hard gas gaf. Met een daverende slotronde gaf ze iedereen het nakijken en won ze in 8:27,50 minuten, bijna anderhalve seconde sneller dan ze ooit liep.

Op de 100 meter kon Dafne Schippers namens Europa geen potten breken. Ze leek halverwege eindelijk weer de ouderwetse turbo gevonden te hebben, maar die viel net zo snel weer stil. Schippers eindigde als vierde in 11,23 seconden, de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou won namens Afrika in 11,14 seconden.

Churandy Martina eindigde met 20,68 seconden als vijfde op de 200 meter, Lisanne de Witte snelde met 51,51 naar plek vier op de 400 meter. Die werd gewonnen door de Bahreinse Salwa Eid Naser, die met 49,32 indruk maakte. Dat deed ook Caster Semenya met haar 49,62, een Zuid-Afrikaans record.

Zondag staat er ook weer een volle middag op het programma in Ostrava, waar de Amerikaanse ploeg een kleine voorsprong op Europa zal verdedigen. Azië/Oceanië en Afrika strijden om de derde plek. Het programma is zondagmiddag vanaf half drie hier live te zien.