Dubbelslag voor Yates op steile slotklim Les Praeres, Kruijswijk maakt indruk

Simon Yates heeft de veertiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Brit van Mitchelton-Scott won de rit met aankomst op de slopende slotklim Les Praeres. Hij neemt ook de rode leiderstrui over van Jesus Herrada. Steven Kruijswijk werd zesde in de etappe op elf seconden van Yates en stijgt in het algemeen klassement naar de vijfde plaats op 1.23 van de leider.

Vrij snel na de start ontstond er een kopgroep van zes renners: Michal Kwiatkowski (Team Sky), Michael Woods (EF Education First-Drapac), Ivan Garcia Cortina (Bahrein-Merida), Thomas de Gendt (Lotto Soudal), Nicolas Roche en Brent Bookwalter (allebei BMC).

De kopgroep kreeg in tegenstelling tot de voorgaande etappes nooit de ruimte van het peloton. Uiteindelijk bedroeg de maximale vier minuten. Cofidis, de ploeg van de leider Herrada, kreeg op de Alto de la Mozqueta de hulp van Bahrain Merida. De ploeg van Ion Izagirre hield op de beklimming een strak tempo, maar in de gevaarlijke afdaling trokken ze hard. Het gevolg was dat het peloton nog maar bestond uit een twintigtal renners. Herrada was het grootste slachtoffer van de versnelling van Bahrain Merida. De klassementsleider kwam uiteindelijk op meer dan negen minuten binnen van de winnaar en verloor daarmee zijn leiderstrui.

De voorsprong naar kopgroep slonk ook snel en aan de voet van de slotklim werd Kwiatkowski als laatste van de kopgroep ingerekend door het voorste deel van het peloton. Kruijswijk liet zien dat hij steeds in een betere vorm terecht komt. De Nederlander van LottoNL-Jumbo trok al snel ten aanval. Hij had een handvol secondes voorsprong op de anderen in de groep van de favorieten, waar Wilco Kelderman op 2,3 kilometer van de streep moest afhaken.

Het groepje bestond met nog twee kilometer te gaan nog maar uit Kruijswijk (LottoNL-Jumbo), Simon Yates (Mitchelton-Scott), Thibaut Pinot (FDJ), Rigoberto Uran (EF Education First-Drapac), Nairo Quintana en Alejandro Valverde (allebei Movistar) en Miguel Angel Lopez (Astana). Ondanks enkele aanvallen bleef alles bij elkaar. Yates plaatste zijn versnelling en niemand raakte nog op het wiel, al kwam Lopez samen met Valverde nog dichtbij.

Yates is ook de nieuwe klassementsleider in de Ronde van Spanje. De Brit van Mitchelton-Scott heeft in het algemeen klassement een voorsprong van twintig seconden op Valverde, Quintana volgt op vijf seconden van zijn ploeggenoot.