Doctor Who 11 start op 7 oktober

Het nieuwe seizoen van Doctor Who begint op zondag 7 oktober. Dat heeft de BBC bekend gemaakt in een announcement video. Naast de datum werd ook de titel van de eerste aflevering onthuld.

De datum is een opvallende verandering in wat Doctor Who-fans gewend zijn: de afgelopen tien seizoenen werd de serie op de vroege zaterdagavond uitgezonden. Volgens de BBC is het voor het eerst in de 55-jarige geschiedenis van de serie dat een nieuw seizoen op zondag wordt uitgezonden. Hiermee komt het in de VS op dezelfde avond te vallen als andere publieksfavorieten: HBO zendt hun vlaggeschip-series, zoals Game of Thrones, voornamelijk op zondagavond uit en ook een hitserie als The Walking Dead is in de VS standaard op zondag te zien.

"Nieuwe Doctor, nieuwe thuisplek!" verwijst Chris Chibnall, die vanaf dit seizoen de leiding heeft over de serie, naar de nieuwe uitzenddag. "Jodie Whittakers Doctor dondert de zondagavond binnen - en maakt het einde van het weekend zo veel leuker. Zorg dat al het huiswerk klaar is, kies je kleren voor maandag uit, pak wat special zondagavondpopcorn en ga met de hele familie klaarzitten voor zondagavondavonturen in de tijd en ruimte. De Thirteenth Doctor valt uit de lucht en het wordt geweldig!"

Met dat laatste verwijst Chibnall naar de laatste momenten van de aflevering Twice Upon a Time, waarin Peter Capaldi het stokje doorgaf aan Jodie Whittaker, die vervolgens haar avontuur als de Doctor begon in een val uit de TARDIS. De titel van de eerste aflevering van het nieuwe seizoen is daarom, passend, The Woman Who Fell to Earth. De titel lijkt deels gebaseerd op de film The Man Who Fell to Earth uit 1976, waarin David Bowie een mensachtige buitenaardse man speelt, die onze planeet bezoekt. Opvallend is ook dat de overduidelijke gender-swap van de titel onderstreept dat dit het begin is van de eerste vrouwelijke Doctor.

Doctor Who 11 telt tien afleveringen, waarvan de eerste iets langer duurt dan een uur en de rest rond de 50 minuten zal zijn. De serie is voor Nederlandse kijkers te zien op hetzelfde moment als Britse kijkers, op BBC One. Kijkers die die zender niet kunnen ontvangen zullen mogelijk moeten wachten tot er alternatieven beschikbaar komen; oudere afleveringen van de serie zijn te zien via Netflix of de op de Benelux gerichte zender BBC First.

Jodie Whittaker en andere castleden tijdens het Doctor Who-panel op San Diego Comic-Con (Foto: Peter Breuls)
Jodie Whittaker en andere cast- en crewleden tijdens het Doctor Who-panel op San Diego Comic-Con