Denen treden aan met amateurs en zaalvoetballers

Denemarken speelt de komende twee interlands tegen Slowakije en Wales met een B-elftal van amateurs en zaalvoetballers.

Dat heeft de bond officieel bevestigd. De bizarre wedstrijdselectie is het gevolg van een hoogoplopend conflict tussen de Deense voetbalbond (DBU) en de internationals zelf. Zij worden het maar niet eens over een collectieve arbeidsovereenkomst waarbij de portretrechten een centrale rol spelen. Sterspeler Christian Eriksen probeerde de strijdbijl nog te begraven, maar het bleek tegen beter weten in.

De spelersvakbond bood een tijdelijke verlenging van de huidige voorwaarden aan, maar dat heeft de DBU geweigerd. Daarop staken de internationals en is de bond genoodzaakt om een B-elftal op de been te brengen. Anders volgen er torenhoge boetes en een mogelijke uitsluiting voor de kwalificatiereeks van het EK in 2020.

Zodoende is er nu een selectie vol spelers uit de derde en zelfs vierde divisie van het land samengesteld. Ook een zestal professionele zaalvoetballers zal aantreden tegen Slowakije, terwijl oud-speler John Jensen twee keer als keuzeheer voor de ploeg zal staan. Bondscoach Age Hareide verklaarde zich solidair met zijn spelers en is daarom ook niet van de partij in de komende duels.

De eerste wedstrijd wordt woensdagavond gespeeld en betreft een oefeninterland tegen Slowakije. Enkele dagen later volgt een ontmoeting met Wales in het kader van de Nations League. “We moeten aantreden in deze duels om miljoenen aan boetes en een mogelijke uitsluiting te voorkomen”, legt Kim Hallberg van de DBU uit. Goksites hebben deze wedstrijden uit hun overzichten gehaald.