Amsterdam wil voorbeeld Rotterdam volgen

Het is inmiddels twee jaar geleden dat in Amsterdam een motie werd aangemomen waarin straatintimidatie strafbaar werd gesteld. De gemeente heeft sindsdien echter bar weinig gedaan om het probleem aan te pakken. Dit staat in contrast met Rotterdam, waar ze al veel verder zijn, zo schrijft AT5 op haar website. 

Zo is daar een app in het leven geroepen, de zogenaamde STOPapp, waarmee straatintimidatie gemeld kan worden aan handhavers. Wie vervolgens wordt gepakt krijgt een boete van 190 euro.

Volgens Joost Eerdmans, fractievoorzitter van Leefbaar Rotterdam, is de kans dat daders op heterdaad betrapt worden wel tamelijk klein. 'Belangrijk is: ze gaan er nu wel op af. En ze gaan het gesprek aan waarin duidelijk wordt dat het niet lollig is om te zeggen tegen een vrouw: hey, hoertje ga je met me mee? Dat is strafbaar!'

Nul boetes uitgeschreven in Amsterdam
In Nederland heeft het OM echter nog nooit iemand een boete voor straatintimidatie opgelegd, maar in Rotterdam worden ze wel regelmatig uitgeschreven. Dit gebeurde in Amsterdam nog geen enkele keer.

Als het aan Marianne Poot van de Amsterdamse VVD ligt, komt daar snel verandering in. 'Jaarlijks wordt hier onderzoek naar gedaan en het blijkt dat meer dan de helft tot wel zeventig procent van de vrouwen hier last van heeft.'