De kwartfinalisten op de US Open: eindelijk weer Del Potro?

De acht overgebleven spelers op de US Open zijn bekend: het is tijd voor de kwartfinales en dus ook tijd voor een overzicht van de kwartfinalisten. Wie gaat de titel pakken, een oudgediende of wellicht een nieuwe naam? Roger Federer wordt het in elk geval niet, de vijfvoudig winnaar ligt eruit.

Rafael Nadal (1) - Dominic Thiem (9)
Titelverdediger Rafael Nadal won de US Open in 2010, 2013 en 2017 en hoopt net als vorig jaar en in 2013 de dubbel Roland Garros - US Open te pakken. De Spanjaard zag landgenoot David Ferrer in diens laatste Grand Slam-optreden opgeven in de eerste ronde, waarna Vasek Pospisil naar huis werd gestuurd. Karen Khachanov maakte het Rafa uitermate moeilijk en ook de Georgiër Nikoloz Basilashvili wist de Spanjaard flink te pushen.

Dominic Thiem opende met simpele winst op Mirza Basic, terwijl Steve Johnson het de Oostenrijker flink moeilijk maakte. De jonge Taylor Fritz liet voor eigen publiek ook flink wat van zijn kunsten zien, maar Thiem zegevierde, net als tegen de nog hoger gerangschikte Zuid-Afrikaan Kevin Anderson. Die won zelfs geen set en Thiem haalde zijn eerste kwartfinale in New York.

Juan Martin Del Potro (3) - John Isner (11)
Juan Martin Del Potro is wellicht wel dé favoriet om de titel te pakken. De Argentijn, kampioen in 2009, speelt heerlijk en verloor in vier wedstrijden nog geen enkele set. Donald Young ging eraan, Denis Kudla schopte het tot één tiebreak, net als Fernando Verdasco. Borna Coric werd dan weer opvallend overtuigend opzij geschoven en de vraag is dan ook wie de blessuregevoelige Delpo kan stoppen.

Servicekanon John Isner heeft het zoals wel vaker flink lastig, maar toch staat hij voor de tweede keer op rij in de kwartfinales voor eigen publiek. Hij heeft al vijf tiebreaks achter de rug, om te beginnen tegen landgenoot Bradley Klahn. Nicolas Jarry dwong Isner tot vijf sets, Dusan Lajovic sleepte er vier uit en Milos Raonic bracht Isner dan weer naar een beslissende vijfde set.

Juan Martin Del Potro lijkt de sterkste speler tot nu toe (Pro Shots/Action Images)
Juan Martin Del Potro lijkt de sterkste speler tot nu toe (Pro Shots/Action Images)

Marin Cilic (7) - Kei Nishikori (21)
Marin Cilic, US Open-winnaar in 2014, zag opponent Marius Copil in de eerste ronde opgeven. De Pool Hubert Hurkacz kon geen enkel beetje partij bieden - Cilic stond twee games af - maar de jonge Alex de Minaur dwong de Kroaat in een uitermate memorabel duel tot het uiterste. David Goffin kon dat dan weer niet en dus staat Cilic weer bij de laatste acht.

Kei Nishikori haalde de US Open-finale in...2014! Een herhaling van die finale dus, met een Japanner die na veel blessureleed toch sterk staat te spelen. Maximilian Marterer was veel te zwak in de eerste ronde, Gaël Monfils gaf na minder dan twee sets op. Diego Schwartzman kon één set van Nishikori afpakken, waarna Philipp Kohlschreiber zijn beste niveau bij lange na niet haalde.

Novak Djokovic (6) - John Millman
Novak Djokovic won de US Open in 2011 en 2015, stond het jaar daarna in de finale en was vorig jaar afwezig. Het is bloedverzengend heet in New York en Nole lijkt er last van te hebben. De Hongaar Marton Fucsovics maakte het hem erg lastig, Tennys Sandgren bood ook sterk partij. Richard Gasquet was dan weer geen probleem voor de Serviër, die ook João Sousa toch wat overtuigender aan de kant schoof.

John Millman. Inderdaad, John Millman. Dé verrassing van de US Open 2018. De 17-jarige Jenson Brooksby werd simpel opzij geschoven, daarna kon de Australiër de Italiaan Fabio Fognini verrassen. Mikhail Kukushkin kon hem ook niet aan en daarna volgde de grootste zege uit Millman's carrière: niemand minder dan Roger Federer werd in vier sets naar huis gestuurd.

Na veel blessureleed staat Nishikori weer een stevig partijtje te ballen (Pro Shots/Action Images)
Na veel blessureleed staat Nishikori weer een stevig partijtje te ballen (Pro Shots/Action Images)