Millman stunt met uitschakeling Federer op US Open

Tennisser John Millman heeft veruit de grootste overwinning uit zijn carrière binnen. De 29-jarige Australiër is toch al zo'n tien jaar bezig op de Grand Slams en de bijbehorende kwalificatietoernooien, maar kwam niet verder dan drie derde rondes. Tot nu: op de US Open heeft hij de kwartfinales gehaald door niemand minder dan veelvoudig Grand Slam-winnaar Roger Federer uit te schakelen.

De als tweede geplaatste Federer begon nog prima tegen Millman, 55e op de wereldranglijst. Met fraaie ballen pakte de Zwitser de eerste set zonder grote problemen, maar daarna ging het fout, met name aan het einde van de tweede set. Die kon Federer bij 5-4 40-15 afmaken, maar Millman knokte zich terug en brak de Zwitser, wat hij gelijk daarna nog eens herhaalde om zo de set te winnen.

Set drie ging lang gelijk op, waarbij vooral Millman als een beest stond te serveren. Federer sloeg de ene na de andere onnodige fout en kon dat niet goedmaken met winners. In de tiebreak gaf hij weer een setpoint weg, Millman pakte zijn tweede wél. In set vier plaatste Federer al snel een break, maar Millman herstelde zich, sleepte er weer een tiebreak uit en domineerde daarin, waarna hij het op matchpoint drie afmaakte: 3-6, 7-5, 7-6 (7), 7-6 (3).

Ook Marin Cilic plaatste zich voor de kwartfinales. De Kroatische nummer zeven van de plaatsingslijst rekende na een wat stroef begin vrij soepel af met de Belg David Goffin (10), die het behoorlijk zwaar leek te hebben met de hitte: 7-6 (6), 6-2, 6-4.

Millman stunt met uitschakeling Federer op US Open (Pro Shots / Action Images)
Millman stunt met uitschakeling Federer op US Open (Pro Shots / Action Images)