EU: Brits Brexitplan onacceptabel

De hoofdonderhandelaar van de Europese Unie, Michel Barnier, staat "sterk afwijzend" tegenover het voorstel van de Britse premier Theresa May voor een toekomstige handelsrelatie. Volgens Barnier wil Londen de krenten uit de pap, maar zou de EU de eigen interne markt op het spel zetten door ermee akkoord te gaan. Daarmee lijken de onderhandelingen opnieuw vast te zitten, terwijl er nauwelijks tijd meer is.

Barnier reageerde op uitspraken van May van zondagochtend. Ze zei toen dat ze geen compromissen wil sluiten op haar zogeheten Chequersvoorstel. Dat is feitelijk een deal met haar eigen regering waarmee er na maanden onderlinge onenigheid nu eensgezind met de EU-27 zou moeten worden onderhandeld. Daar kwam echter weinig van terecht want May raakte er al gelijk haar ministers David Davis en Boris Johnson mee kwijt, en het gemor in de Conservatieve Partij is nog allerminst over. En dus wil May geen concessies doen want dan valt het kabinet, is de gedachte.

Het Chequersvoorstel komt kortweg neer op een interne markt voor goederen, maar niet voor personen en diensten. Volgens Barnier is het echter niet in het belang van de EU om hiermee akkoord te gaan. Het voorstel "zou het einde betekenen van de gezamelijke markt en het Europese project", zei Barnier in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"De Britten kunnen kiezen. Ze kunnen in de gezamelijke markt blijven zoals Noorwegen dat geen EU-lid is. Maar dan moeten ze zich wel aan de regels houden die daarbij horen", aldus Barnier. "Als we ze de krenten uit de pap laten pikken zou dat serieuze gevolgen hebben. Dan willen andere landen ook de lusten zonder de lasten."

Samenhangende interne markt
Een van de problemen is volgens Barnier dat aan veel goederen tegenwoordig diensten zitten. "Bij je mobiele telefoon vormt dat bijvoorbeeld 20 tot 40 procent van de totale waarde." De EU-onderhandelaar zegt dat er in de EU over een periode van decennia een samenhangende interne markt voor goederen, diensten, kapitaal en personen is ontstaan. "Daar kun je niet mee spelen door er stukjes uit te kiezen", aldus Barnier.

Volgens een woordvoerder van de Britse regering heeft Londen vertrouwen dat er een voorstel ligt dat "uitgekiend en pragmatisch is, en dat werkt voor zowel het Verenigd Koninkrijk als voor de EU."

Op 30 maart moeten de Britten volgens de huidige planning de EU hebben verlaten. Om het Europees Parlement en de lidstaten in de gelegenheid te stellen om met de exitdeal akkoord te gaan, zou er eigenlijk halverwege volgende maand al een overeenkomst moeten zijn, maar dat wordt zeker niet gehaald. De doelstelling is nu medio november, maar ook dat gaat lastig worden. Zowel Brussel als Londen bereiden zich er daarom al op voor dat de Britten straks zonder deal de EU uitcrashen.