DENK Amsterdam: 'Vergeet extreemrechts niet'

Van links tot rechts is de Amsterdamse politiek eensgezind in het uitspreken van haar afschuw over wat er vrijdag op CS is gebeurd. Toch lopen de politieke opvattingen ook alweer uiteen. Zo vindt DENK bijvoorbeeld dat er ook oog moet zijn voor terrorisme vanuit rechts-extremistische hoek, zo meldt AT5 op haar website. 

Vrijdag stak een 19-jarige Afghaanse man met een Duitse verblijfsvergunning op CS twee Amerikaanse toeristen neer. Jawed S. heeft verklaard uit terroristisch motief te hebben gehandeld. 'Je schrikt er natuurlijk heel erg van. Allereerst heel veel sterkte aan de slachtoffers en tegelijkertijd een compliment voor het adequate optreden van onze politie', reageert fractievoorzitter van DENK Mourad Taimounti.

'Waakzaam blijven'
Fractievoorzitter Sofyan Mbarki van de PvdA: 'We zijn er op voorbereid. In dit geval is het redelijk goed afgelopen. We hebben twee zwaargewonden. Ik hoop dat het snel weer goed met ze gaat. We zullen waakzaam moeten blijven.'

GroenLinks fractievoorzitter Femke Roosma sluit zich hierbij aan: 'Ik denk dat Amsterdam niet naïef kan zijn en dat terreurdaden ook hier plaats kunnen vinden. Maar het is ook belangrijk dat we ons niet bang laten maken. Dat we ons niet laten afschrikken en ons leven gewoon weer oppakken en blijven doen wat we altijd al deden. Het is precies wat ze willen: Amsterdammers bang maken.'

VVD: Meer veiligheidsmaatregelen
Ondanks de eensgezindheid wil de VVD nog wel iets extra's en samen met burgemeester Halsema kijken of drukke plekken in de stad nog beter beveiligd kunnen worden. 'Om te zorgen dat Amsterdammers zich veilig kunnen blijven voeren', legt fractievoorzitter Marianne Poot uit.

Wat dat aangaat, legt Forum voor Democratie de link met de radicaliseringsaanpak van de stad, die moet op orde zodat het niet tot terreur kan komen. 'Dat is waar natuurlijk. Maar nu is dit iemand die uit Duitsland is gekomen. Ik denk niet dat de Amsterdamse radicaliseringsaanpak dit incident had kunnen voorkomen', reageert Poot.

Deze week gaat de raad ook in debat met burgemeester Halsema. Niet alleen over de steekpartij maar over ook die veelbesproken radicaliseringsaanpak, en Denk neemt daar alvast een voorschot op.

Rechts-extremisme
Taimounti: 'Er is ook een bepaalde hypocrisie. Ik heb ook pas geleden een artikel gelezen dat er een man is aangehouden vanwege een terroristisch motief. Dat was alleen vanuit rechts-extremisme en daar is wat mij betreft veel te weinig aandacht voor. Als je ook ziet wat er afgelopen week gebeurd is in Europa, met aanvallen op migranten. Ik vind dat nogal wat. We moeten op beide kanten scherp zijn. We moeten het niet eenzijdig bekijken.'

Met de uitspraken van Taimounti is Poot het niet eens: 'Geweld uit alle hoeken is natuurlijk vreselijk. Maar ik geloof niet dat er voor het één meer oog is dan voor het ander.'

Rechter-commissaris
Morgen wordt de verdachte, Jawed S., voorgeleid aan de rechter-commissaris en wellicht dat er dan meer bekend wordt over de verdachte en zijn motief. Het debat in de raad is donderdag.