King wint opnieuw een rit in Vuelta voor Mollema, Yates nieuwe leider

Ben King heeft na de vierde ook de negende etappe van de Vuelta a España gewonnen. De Amerikaan van Dimension Data was na een etappe van 200 kilometer tussen Talavera de la Reina en La Covatilla de sterkste van de vroege vlucht. Bauke Mollema moest genoegen nemen met een tweede plaats.

In het algemeen klassement is Simon Yates de nieuwe leider. De Engelsman heeft één seconde voorsprong op Alejandro Valverde. Rodetruidrager Rudy Molard moest vroeg op de slotklim lossen en staat niet meer in de top tien van het klassement.

Meteen vanuit de start was het raak voor de aanvallers. Dylan Teuns (BMC Racing Team), Thomas De Gendt (Lotto-Soudal), Ben King (Dimension Data), Reto Hollenstein (Katusha-Alpecin), Tom Leezer (LottoNL-Jumbo), Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Jesus Ezquerra (Burgos, Lluís Mas (Caja Rural-Seguros RGA), Luis Angel Mate, Kenneth Vanbilsen (Cofidis) en Aritz Bagües (Euskadi-Murias). Groupama-FDJ wist het lange tijd rond de zes minuten te houden, maar nadat de Franse ploeg geen steun kreeg liet de ploeg van leider Molard het verschil naar de elf minuten oplopen.

De koplopers wisten op dat moment dat ze voor de dagzege gingen strijden. Dat zorgde er wel voor dat er in de kopgroep werd aangevallen. De Gendt was de eerste die zijn poging waagde, maar de Belg slaagde niet in zijn opzet. De aanval van Mas Bonet was beter. De Spanjaard kreeg wel King met zich mee en op het voorgeborgte van de slotklim naar La Covatilla liet King Mas Bonet. Bij de achtervolgers viel het stil, waardoor King met anderhalve minuut voorsprong aan de slotklim begon.

Mollema begon er op de slotklim er vroeg aan om de voorsprong naar King te verkleinen. De Nederlander van Trek-Segafredo kwam tot op twintig seconde van de Amerikaan, maar in de slotkilometers was het op bij Mollema. King behield zijn tempo en pakte zo zijn tweede dagzege in de Ronde van Spanje. Mollema moest net zoals in de vierde etappe genoegen nemen met een tweede plaats achter King.

In de groep van favorieten bleef het lang gesloten. Pas in de slotkilometers brak het open. Miguel Ángel López was de eerste die de aanval opende, maar kreeg zijn landgenoot Nairo Quintana met zich mee. Ook Wilco Kelderman kon de betere bergop volgen en kwam binnen bij de eersten van de favorietengroep. Steven Kruijswijk, de andere Nederlander met klassementsambities verloor een twintigtal secondes op de betere van het klassement. Hij is nog wel de beste Nederlander op een negende plaats op 43 seconden van de nieuwe leider Yates.