Uitslag Vitesse - Ajax

Ajax heeft drie punten bijgeschreven door op bezoek bij Vitesse met 0-4 te winnen. Dat is een enorme vooruitgang ten opzicht van vorig seizoen.

Toen verloren de Amsterdammer nog allebei de wedstrijden tegen Vitesse, maar de ploeg van trainer Erik ten Hag heeft zondag op overtuigende wijze revanche genomen op de angstgegner. Vijf dagen na het behalen van de groepsfase van de Champions League zetten de Amsterdammers de goede vorm door en dankzij goals van Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic stond in de achttiende minuut al een 0-3 voorsprong op het scorebord. Huntelaar bepaalde de eindstand na rust met zijn tweede goal van de middag op 0-4, waardoor Ajax de tweede plek, op twee punten van koploper PSV, weer inneemt.

De terugkeer van David Neres betekende dat Donny van de Beek opnieuw op de bank plaats moest nemen en de middenvelder zag hoe Ajax al na twee minuten spelen op voorsprong kwam. Ziyech kreeg op dik twintig meter van de goal de ruimte om uit te halen en zijn schot in de rechterhoek was Eduardo te machtig. De bezoekers denderden daarna door en vier minuten later was het opnieuw raak: Ziyech draaide een vrije trap de zestien in en Huntelaar kon vrijstaand raak koppen.

Vitesse had na die stormachtige openingsfase de grootste moeite om Ajax bij te houden en dat leidde al snel tot gele kaarten voor Matús Bero en Navarone Foor. De kaart die laatstgenoemde incasseerde kwam al bij een 0-3 stand, aangezien het na een steekbal van Neres, die als een soort nummer 10 in de rug van Huntelaar speelde, Tadic was die de voorsprong voor Ajax verder kon uitbreiden. In de slotfase van de eerste helft namen de bezoekers wat gas terug en dat leidde ook tot wat kansjes voor de Arnhemmers. Jake Clarke-Salter kopte echter hoog over, terwijl een poging met het hoofd van Bryan Linssen in de handen van André Onana belandde.

Met de debuterende Martin Ödegaard in de ploeg in de tweede helft ging Vitesse op zoek naar een draaglijker score, maar tien minuten na de thee lag de bal opnieuw in het Arnhemse doel. Nadat een treffer van Huntelaar op aangeven van Ziyech, die buitenspel bleek te staan, in eerste instantie na ingrijpen van de VAR werd afgekeurd en het spel weer doorging, maakte de spits van de Amsterdammers een minuut later na een assist van Tadic op bijna identieke wijze wel de 0-4. Aan de overkant liet Vitesse zich ook weer eens zien en Onana hield met een knappe reflex een poging van Maikel van der Werff uit zijn doel.

In de slotfase liet Ajax, dat met Van de Beek, Carel Eiting en Maximilian Wöber drie verse krachten in de ploeg kreeg de teugels merkbaar vieren en dat leidde toch tot nog wat kansjes voor Vitesse. Een pegel van Linssen werd door Onana knap over de lat getikt en halfslachtig ingrijpen van de Amsterdamse defensie zorgde even later ook voor wat gevaar voor het doel. Van de Beek en Huntelaar kregen in de slotfase nog de kans om de score verder uit te breiden, maar eerstgenoemde stuitte op Eduardo terwijl zijn ploeggenoot even later de bal over het vijandelijke doel heen stiftte. Onana slaagde er door een aantal goede reddingen uiteindelijk in om de nul te houden, al mocht hij zich gelukkig prijzen dat Beerens diep in de blessuretijd uit kansrijke positie hoog over schoot.

Klaas Jan Huntelaar (R) in duel met Maikel van der Werff (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)
Klaas Jan Huntelaar (R) in duel met Maikel van der Werff (L). (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Vitesse

0 - 4

AFC Ajax

     3' Ziyech
 7' Huntelaar
 19' Tadic
 58' Huntelaar
 
 Gele kaart: Bero, Foor, Linssen, (Vitesse),
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 19.231
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
v.d.Werff
Clarke-Salter
Büttner
Bero (ödegaard/ 46)
Serero
Foor (Bruns/86)
Beerens
Matavz (Darfalou/78)
Linssen
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind (Eiting/65)
Tagliafico
Schöne
Neres (v.d.Beek/59)
De Jong (Wöber/70)
Ziyech
Huntelaar
Tadic