Vuelta: Etappe 9 - Het échte werk gaat beginnen

Natuurlijk, het is de Vuelta a España en dus hebben we na acht etappes echt al wel het nodige klimwerk achter de kiezen. Vandaag gaat het echter pas écht beginnen, met een ontzettend zware slotfase aan het einde van een etappe van tweehonderd kilometer.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier zien we dat we vandaag langs kastelen, dorre landschappen en fraaie landschappen rijden, maar het gaat natuurlijk om de slotklim naar La Covatilla, gelegen op bijna twee kilometer hoogte. De klim kent vooral in de laatste kilometers stevig steile stroken, hier gaan renners om hun moeder roepen.

Wat geschiedenis zit er ook aan vast: in 2011 klopte Dan Martin onze Bauke in de sprint, maar in die groep zat ook een onbekende Brit: Chris Froome, een paar weken eerder nog ergens achterin het klassement van de Ronde van Polen geëindigd, maar uit het niks kon de aan vele ziektes en aandoeningen leidende Brit klimmen als de beste en werd hij tweede in het eindklassement. 

Enfin, daar gaan we vandaag dus heen en, jawel, de rit wordt integraal uitgezonden! Sporza is er om 11.40 uur al bij, inclusief de neutralisatie, Eurosport schakelt op het middaguur in en beiden zijn er dan tot en met de finish helemaal bij. De rit is lang en lastig, dus een inschatting maken van de finishtijd is moeilijk: tussen 17.23 en 18.00 uur, zo zegt de organisatie.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)