Negen jaar cel voor oud-FIFA-kopstuk

Juan Angel Napout, voormalig vicepresident van de FIFA, mag negen jaar lang een gevangenis van binnenuit gaan bekijken. De 60-jarige Paraguayaan, tevens oud-president van de Zuid-Amerikaanse bond CONMEBOL, is veroordeeld wegens - je verwacht het niet - corruptie.

Napout volgt in de voetstappen van Jose Maria Marin, de voormalig baas van het Braziliaanse voetbal, die een weekje eerder te horen kreeg dat hij vier jaar lang in besloten kring na kan gaan zitten denken. Ook Marin werd veroordeeld wegens corruptie, niet heel origineel bij de FIFA.

In december werd Napout al schuldig bevonden, waarbij het vooral ging om het verdelen van TV- en marketingrechten voor grote evenementen, wat hij wel even zou regelen...in ruil voor de nodige miljoenen dollars. Voor aanklachten wegens witwassen werd hij dan weer wel vrijgesproken.

Het hele onderzoek naar corruptie binnen de FIFA heeft inmiddels al gezorgd voor aanklachten tegen 42 officials, met bijna een kwart miljard dollar aan misdaden. De hoge bazen bij de FIFA leefden een uitermate luxe leventje, vol privévliegtuigen, luxe hotels, prachtige resorts en cruises voor de hele familie.

Volgens de aanklagers verdiende Napout - die na zijn arrestatie in december 2015 nog probeerde om via via zijn computer uit het hoofdkantoor van CONMEBOL te krijgen, om zo bewijs te vernietigen - minder genade dan de 86-jarige Marin, omdat hij 'persoonlijk verantwoordelijk was voor het uitbreiden van de corruptie in een tijd waarin voetbal hervormingen juist het hardst nodig had.'

De advocaten van Napout probeerden een lagere straf te regelen voor de vader van drie kinderen en opa van meerdere kleinkinderen, op basis van zijn 'voorbeeldige leven, op deze situatie na.' Van de 42 aangeklaagde officials zijn er imiddels drie dood, 22 hebben schuld bekend. Marin en Napout zijn veroordeeld, terwijl de voormalige Peruviaanse voetbalbaas Manuel Burga is vrijgesproken.