'Elektrisch karten mogelijk op Olympische Spelen'

Als het aan Felipe Massa ligt kunnen we tijdens de Olympische Spelen van 2024 gaan kijken naar de strijd om olympische medailles in het karten. Het elektrisch karten dan, welteverstaan. Dat zegt de voormalig F1-coureur, tegenwoordig president van de kartcommissie bij autosportbond FIA, tegenover AS.

"De elektrische karts zijn nog nieuw en er is nog veel te verbeteren, maar ons doel is om in Parijs in 2024 een olympische discipline te zijn", aldus Massa, die volgend seizoen in de Formule E zal rijden. Het elektrisch karten wordt in oktober overigens al gedemonstreerd tijdens de Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires, waar het dus een niet-officiële sport is.

Auto- en motorsport op de Spelen
Slechts één keer eerder werden gemotoriseerde sporten gehouden op de Olympische Spelen. In 1900 waren de Spelen in Parijs een aanhangsel van de Wereldtentoonstelling, waarbij de meeste deelnemers niet eens wisten dat ze überhaupt aan de Spelen mee hadden gedaan, iets waar ze soms pas decennia later achter zijn gekomen.

Doordat het niet al te strak werd gereguleerd stonden er ook vele 'andere' sporten op het programma, zoals auto- en motorsporten. Denk daarbij aan races met auto's voor twee of vier personen, maar ook met taxi's en bestelbusjes, zowel op benzine als elektrisch. Ook met brandweerwagens werd geracet - of in elk geval met één, want er is alleen een winnaar van goud bekend. Ook onder meer kanonschieten en brand bestrijden stonden op het programma, maar dat verder geheel terzijde.

Geschrapte regels
In het Olympisch Handvest stond decennialang een regel waardoor sporten die voor een groot deel van mechanische voortstuwing afhankelijk zijn niet op de Spelen welkom zijn. Die regel werd in 2007 echter geschrapt en vijf jaar later werd de FIA, na het accepteren van antidopingregels, onderdeel van de door het Internationaal Olympisch Comité geaccepteerde sportbonden.

"De elektrische kart bewijst dat de wereld aan het veranderen is en wij willen die verandering leiden", aldus FIA-president Jean Todt onlangs. Het accepteren van (elektrisch) racen lijkt geen onrealistische stap voor de Spelen, met het oog op duurzaamheid en dergelijken. Van 6 tot 18 oktober worden de Jeugd Olympische Spelen gehouden, waar het karten dus haar 'olympisch' debuut zal maken.