Olympisch kampioene weigert dopingtest: vier jaar schorsing

Kanovaarster Inna Osypenko-Radomska is flink de sjaak. De 36-jarige geboren Oekraïnse weigerde in mei buiten wedstrijden om een dopingcontrole te ondergaan en is er nu achtergekomen dat dat niet zo'n strak plan is: de internationale kanofederatie ICF heeft haar voor vier jaar geschorst.

Osypenko-Radomska won in 2008 olympisch goud in de K1 500 meter. Vier jaar eerder pakte ze al olympisch brons, vier jaar later was er in Londen twee keer zilver alvorens ze de overstap maakte naar Azerbeidzjan, dat overal atleten vandaan plukt om enigszins representatief voor de dag te komen. Namens haar nieuwe land was er in Rio twee jaar geleden dan nog eens brons voor de oud-wereldkampioene.

Sinds ze weigerde de test te ondergaan is Osypenko-Radomska niet meer in actie gekomen. Ze heeft 21 dagen om bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep te gaan tegen de ICF. Volgens de secretaris-generaal van de ICF, Simon Toulson, dient de zware schorsing als waarschuwing voor andere atleten. 

"Als atleten denken dat ze een schorsing kunnen ontlopen door een dopingcontrole te weigeren of ontwijken, moeten ze nog eens even beter nadenken. De ICF is vastberaden om doping in onze sport uit te roeien, dat mogen de honderden schone atleten en de duizenden fans en vrijwilligers van ons verwachten", aldus Toulson.