Van Vleuten boekt opnieuw ritzege in Boels Ladies Tour

Annemiek van Vleuten heeft na de proloog ook de eerste etappe gewonnen in de Boels Ladies Tour. De Nederlandse van Mitchelton-Scott viel aan bij de laatste passage van de Oude Holleweg, reed vervolgens verkeerd, maar ze had voldoende voorsprong voor de winst in de etappe.

De etappe van 132 kilometer ging van en naar Nijmegen met onderweg een paar heuvels in het parcours. In de beginfase van de rit waren er verschillende aanvallen maar niemand kwam weg. De aanval van Pauliena Rooijakkers had meer succes. Ze pakte een kleine minuut voorsprong op het peloton, waarna ze niet veel later het gezelschap kreeg van Anna van der Breggen. Lang bleven ze niet vooruit en met tachtig kilometer te fietsen was alles weer bij elkaar.

Niet snel daarna volgde een nieuwe aanval. Opnieuw waren Van der Breggen en Rooijakkers erbij betrokken. Ditmaal hadden ze ook het gezelschap van Van Vleuten, Megan Guarnier, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Anouska Koster, Elisa Longo Borghini en Eugenia Bujak. Ook deze aanval was niet succesvol.

Daarna waren er nog verschillende aanvallen, maar met 25 kilometer was alles weer bij elkaar. Na de laatste beklimming van de Oude Holleweg zette Van Vleuten een aanval op. Van der Breggen en Amanda Spratt probeerden te reageren, maar zagen het gat alleen maar groter worden. De achtervolgers werden weer teruggepakt door het peloton, maar Van Vleuten had nog een voorsprong van veertig seconden in de laatste tien kilometer.

Van Vleuten leek op weg naar de zege, maar op vijf kilometer reed ze verkeerd, waardoor de voorsprong snel slonk. Ondanks het verkeerd rijden had de 35-jarige Nederlandse nog voldoende voorsprong om de eerste etappe te pakken. Ze blijft ook aan de leiding staan van het algemeen klassement. Ze heeft een voorsprong van 29 seconden op Eugenia Bujak, die tweede werd in de etappe. Van Dijk heeft een halve minuut achterstand op haar landgenote.