Buschauffeur ontslagen om nazitatoeages

Een chauffeur van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB is ontslagen vanwege neonazi-tatoeages. Volgens een woordvoerder van het bedrijf werkte hij er al 26 jaar en waren er nooit klachten over de man. Hij droeg altijd kleding met lange mouwen en dus vielen de tatoeages niemand op. Maar op een warme zomerdag tijdens 1 van de hittegolven deze zomer kwam de man ineens met een korte broek en een hemd opdagen op een personeelsfeestje. En daar baarden de tatoeages opzien bij collega's.

Op zijn linkerarm prijkt bovenaan in dikke zwarte letters 88. De H is de achtste letter van het alfabet, een dubbele 8 staat voor 'Heil Hitler'. Daaronder een zwarte adelaar met gespreide vleugels, het wapen van het Derde Rijk. En om het geheel nog te verfraaien daaronder weer een band met SS-bliksemschichten. Verbaasde collega's namen stiekem foto's. De man, Olivier B., zou ook zijn rechterarm en -been hebben opgesierd met dergelijke symbolen maar daar zijn geen foto's van.

Afgelopen maandag kreeg Olivier B. te horen dat hij ontslagen was. Hij zou verbaasd hebben gereageerd. 

"In de 26 jaar dat de man bij ons werkte was er nooit een klacht of een opmerking", zegt woordvoerster An van Hamme tegen de VRT. "Tot deze zomer is hij discreet omgegaan met de tattoo. Nu heeft hij die getoond, dus op dat moment kunnen we niet anders dan de man ontslaan."

Of de man ook strafrechtelijk vervolgd gaat worden is nog niet bekend. "In Duitsland is er een wet die nazisymboliek verbiedt. Door die wet moesten in Duitsland zelfs oorlogsvideospelletjes aangepast worden. SS-vlaggen mochten niet in beeld komen," volgens Lode Nolf van gelijkekansencentrum Unia. "Hier (in België) is een neonazisymbool dragen pas strafbaar als je dat in het openbaar doet én er ook een bijzondere opzet is. Je moet er mensen mee aanzetten tot haat en geweld. Dat is al moeilijker te bewijzen"